Bernadotte är blåblodig men inte bortskämd

Aftonbladets motorkrönikör om Carl Philips racingkarriär

NYHETER

MANTORP. Carl Philip är inget fullfjädrat proffs.

Men prinsen ska inte be om ursäkt för att han har blått blod i stället för bensin i venerna, och den enda anledningen till att vi ens pratar om det här är för att han har ett fräckt efternamn.

Johan Linderstam.

Incidenter inom racing är vanligt.

När över 20 bilar står på startlinjen och slåss är det mycket adrenalin inblandat och små marginaler som avgör om himlen är blå eller regnet faller ner.

I går smällde Carl Philip in i Mattias Stålknapp – två gånger tydligen – och kritiken var lika självskriven som en tonårsfylla på valborg.

Men Carl Philip heter Bernadotte i efternamn.

Hade han hetat Tony Rickardsson eller Peter Wallenberg Jr (som båda kör i samma klass) hade stormen bedarrat på ett ögonblick, men det är lätt att kasta skit på någon som står för något större och som identifieras med något mer än sin egen person.

Men Carl Philip behöver inte be om ursäkt.

När han började köra Porsche Carrera var han en novis som kämpade för att hålla bilen på banan, men bara något år senare levererar han varvtider, slåss i toppen och förtjänar att bedömas utan att efternamnet väger bly.

Prinsen är snarare en racingtalang som fått chansen sent och som slutade på 15:e plats av 33 förare.

Mattias Stålknapp?

Han körde tre lopp i år och slutade 31:a.

I två av de tre loppen fick han stryk av prinsen.

Med det sagt vill jag inte förminska Stålknapps olycka, men det finns en större sanning än att blåblodige Carl Philip använder racingbanan som sin lekplats.

I Porsche Carrera Cup är det 410-hästars monster som står på banan, alla med samma prestanda, och när prinsen tryckte till Stålknapp två gånger i baken tyder också det på två saker:

1. Han är snabb.

2. Han har en del detaljer att fila på och fortfarande mycket att lära.

Carl Philip har nämligen tagit sig över hobbystadiet och ska nu ta nästa steg till att konkurrera om pallplatser, och vägen dit handlar om att bli vän med små marginaler och hantera en omgivning där alla håller hög klass.

Prinsen försöker ta det steget nu, men lärdom handlar om att få göra fel på vägen och det är misstagen vi lär oss av.

Och om prinsen nu är "usel", vad ska vi i så fall kalla mer än halva startfältet som slåss bakom honom i totalen?

Den retoriken är för enkel och billig.

Att Mattias Stålknapp skadade sig i går är djupt beklagligt, men hade killen som låg bakom olyckan hetat Johansson i efternamn hade allt runnit ut i sanden.

Nu heter han i stället Bernadotte, och då blir det plötsligt ett jävla liv.

Tidigare artiklar