”De planerade jätterånet”

Elitsoldater namngivna i utländsk press i natt

1 av 5 | Foto: Läsarbild
helikopterexperter Rånarna lyfter från GS4 i Västberga. Nu kommer uppgifter i serbiska tidningar att kuppen planerades av medlemmar i Röda baskrarna, en specialstyrka med särskild kompetens inom vapenhantering och manövrering av fordon – till exempel helikoptrar.
NYHETER

Helikopterrånet planerades i fem månader.

Hjärnan bakom rånet uppges ha fått 30 procent av bytet – som blev hundratals miljoner kronor.

Nu namnges rånare i serbisk press.

Det spektakulära rånet tidigt i onsdags morse har skapat rubriker över hela världen. Inte minst i Serbien, då flera av rånarna misstänks ha sin bakgrund i den serbiska armén och inom polisen.

Rångruppen bestod av runt tjugo personer från forna Jugoslavien, främst Serbien, skriver flera serbiska tidningar.

Det har varit under planering sedan i maj, och flera personer från Serbien har under denna tid befunnit sig i Sverige.

Med i Röda baskrarna

En av Serbiens största tidningar, Blic, som hävdar att deras uppgifter kommer från den svenska polisen, namnger två av personerna som ska ha firats ut från helikoptern och ner på G4S tak där de sedan tog sig in i lokalerna genom att krossa en glaskupol och klättra ner med stege.

Båda de namngivna männen är i trettioårsåldern och enligt tidningen tidigare medlemmar i Röda baskrarna. Båda männen ska vara födda i Montenegro.

Mycket välplanerat

Röda baskrarna var en specialstyrka inom den serbiska säkerhetstjänsten, som hade särskild kompetens inom exempelvis vapenhantering, inbrytningar och manövrering av såväl bilar som helikoptrar.

Helikopterrånet i Västberga var mycket välplanerat. Enligt flera experter finns, i Sverige, endast en handfull helikopterpiloter som skulle klara av att genomföra flygningen och landningen på taket under rådande förhållanden.

Stoppade polisen

Förutom personerna i helikoptern hade rånarna ett flertal medhjälpare på marken. Dels som inför rånet rekognoscerat omgivningarna, landningsplatser och flyktvägar, dels personer som i samband med rånet bland annat placerade ut så kallade fotanglar för att hindra polisen och tog sig till polisens helikopterhangar och la dit bombattrapper för att förhindra en jakt i luften.

Serbisk media skriver även att den person som ska ha köpt vapnen åt rånarna är dömd för inblandning i en kidnappning av en känd svensk.

Raffinerade flyktsätt

Aftonbladet berättade redan i fredags om en 32-årig man, som enligt uppgifter till Aftonbladet var den person som köpt vapnen åt rånarna.

Den mannen har tidigare dömts för inblandning i kidnappningen av SIBA-direktören Fabian Bengtsson – vilket alltså stämmer väl överens med de serbiska uppgifterna.

32-åringen greps för Fabian Bengtsson-kidnappningen i Wien, och där satt han, enligt flera uppgiftslämnare, frihetsberövad tillsammans med medlemmar ur den serbiska rånarligan Pink Panthers.

De har tidigare genomfört flera spektakulära rån och ett signum har varit deras raffinerade flyktsätt – med allt från motorbåtar till limousiner.

Vill inte kommentera

Rikskriminalen utreder uppgifter om att rånarna befinner sig i södra Sverige i väntan på kunna fly utomlands. Enligt uppgifter till Aftonbladet befann sig nationella insatsstyrkan i går kväll i Halland.

– Vi kommentar inte eventuella insatser, säger Linda Widmark på rikskriminalens presstjänst.

Rikskriminalen ville i går heller inte kommentera riktigheten i den serbiska tidningens artiklar.

FAKTA

De utpekade

Född i Montenegro. 30 år gammal. Tidigare medlem i Röda baskrarna, en serbisk specialstyrka inom polisen.

Född i Montenegro. 31 år gammal. Tidigare medlem i Röda baskrarna.

Uppgifterna om den tredje mannen är vagare. Ett smeknamn nämns i serbisk media.