Tio dagar – tio frågor

Så ska poliserna lösa mordet på Linda Chen

Foto: Foto: ANDREAS BARDELL
Här hittades hon Linda Chens kropp hittades för tio dagar sedan i ett skogsparti tre mil norr om Falun. Det är inte klarlagt om hon mördades på den platsen.
NYHETER

FALUN. Det har gått tio dagar sedan Linda Chens kropp hittades.

Nu återstår tio frågetecken – för att lösa mordet.

1. Var mördades Linda Chen?

Polisen har tre huvudspår; hemmet, bilen och fyndplatsen. Enligt Ulf Åsgård, expert på gärningsmannaprofiler, är svaret med största sannolikhet hemmet.

Något som han dels baserar på statistik – dels på att Mats Alm inte anmälde Linda Chen försvunnen förrän dagen efter.

– Regel nummer ett om mördaren är densamma som anmälaren: man ringer inte polisen förrän man är säker på att polisen inte kan upptäcka kroppen i hemmet.

2. Finns det några senare bilder på paret än på City Gross?

Klockan 16.40 den 1 augusti tas den sista – hittills kända – bilden på Linda Chen när hon går ut ur City Gross i Falun, arm i arm med sin fästman. Men polisen undersöker nu bland annat flera fartkameror som kan ha fångat paret på bild.

3. Var fanns Mats Alm mellan 15 och 18 september?

Polisen har pratat med folk som bor i området runt fyndplatsen. Polisens presstalesman Hans-Åke Hedin vädjar nu till alla som har stugor i området att kontrollera dem.

– Titta om någon varit vid stugan, dasset, eller älgpasset. Vi fokuserar ju mest på dagarna då Mats Alm var försvunnen, men egentligen är alla iakttagelser – från den första augusti till den 18 september – viktiga, säger han.

4. Hur tog han sig till fyndplatsen?

Det är tre mil mellan parets lägenhet och fyndplatsen. Även om det är möjligt att gå den biten till fots så anser polisen att det är osannolikt. Parets bilar är också uteslutna.

Det hetaste spåret är att Mats Alm tog buss 70 och hoppade av på hållplatsen vid Norra Bertilsbo. Minst två passagerare har noterat en mörkklädd man med ryggsäck som gick av på hållplatsen vid halv åtta-tiden på morgonen, samma dag som Mats Alm greps i området.

5. Vems – eller vilkas – dna har polisen hittat spår av?

Polisen har skickat flera fynd till Statens Kriminaltekniska laboratorium, SKL, för analys. Man har bland annat hittat fingeravtryck och dna-spår nära kroppen.

Enligt uppgifter till Aftonbladet har polisen även hittat ett antal föremål som man misstänker har samband med mordet.

6. Hur länge hade Lindas kropp legat i skogen?

Polisen har kopplat in forskaren Anders Lindström från Statens veterinärmedicinska anstalt, som ska åldersbestämma de insekter som hittats på kroppen.

– Ibland går det att bestämma antal timmar, ibland dagar eller ibland antal veckor, säger Anders Lindström.

7. Varför var Linda Chens bil ren?

Hennes bror berättar hur systern alltid brukade ha skräp i baksätet på sin mörkblå Volvo S40. Men när han kom till Falun för att leta efter Linda var både bilen och lägenheten rengjorda.

Knappt hundra meter från parets bostad finns en bensinmack med en biltvätt. Polisen har begärt ut övervakningsfilmer.

– Om någon har noterat speciellt Mats, men även Linda, som har tvättat den mörkblå Volvon under tiden runt den 1 augusti så kan det vara intressant, säger Hans-Åke Hedin.

8. Är fler än en person inblandade i mordet?

Enligt Leif GW Persson är det mycket ovanligt att en medhjälpare är med under själva mordet, men att det sedan finns en statistisk möjlighet att någon hjälper till på ett senare plan.

– Ibland anlitas medhjälpare för att frakta bort kroppen, men det är snarare undantag än regel.

En medhjälpare skulle kunna ha gett Mats Alm skjuts till fyndplatsen och förklara varför han, enligt vittnesuppgifter, såg ”fräsch” ut när han påträffades, trots att han inte haft tillgång till sitt hem på mer än två dygn.

9. Åkte Linda Chen och Mats Alm på en biltur?

Enligt Mats Alm tillbringade han och fästmön tre timmar i Lindas Volvo, kvällen den första augusti. De besökte bland annat Torsång, Rättvik, Karlborn och Stångtjärnsstugan, säger han.

– Åklagaren tror inte på bilturen som Mats Alm beskrivit, men om någon har sett eller noterat något i de områdena så är det självfallet viktigt att de hör av sig, säger Hans-Åke Hedin.

10. Hur trovärdig är Mats Alms berättelse?

Redan innan Mats Alm försvann fanns en historia om mordet ute på nätet, på sajten svenskamord.se. Där beskrev signaturen ACE hur den kinesiska maffian hade fört iväg Linda, möjligtvis på grund av pengar.

När Alm hittades den 18 augusti uppgav han en liknande historia, att han kidnappats av en liga som ville ha Lindas pengar.