Därför kan han vara oskyldig

NYHETER

■ ■Mats Alms berättelse har underkänts av åklagaren. Men en osannolik historia behöver inte betyda att någon är skyldig.

Fråga bara Tommie Karim.

Han pekades 2005 ut som skyldig på mordet på sambon Anna Norell i deras hem i Gävle.

Han sa att en okänd man i rutig skjorta kommit in och huggit ner sambon – men ingen trodde honom.

Tommie häktades i två månader och miste vårdnaden om sin son. Senare knöts sambons förre fosterbror till mordet.

■ ■ Det här talar för och emot att Mats Alm är skyldig.

Foto: Andreas Bardell.
Mats Alm.

MOTIVET

För:

Enligt uppgifter från bekanta till paret ska Mats inte ha haft någon önskan om att gifta sig.

Emot:

Polisen har inte lämnat något konkret motiv.

ENGAGEMANGET

För:

Det är inte ovanligt att skyldiga söker uppmärksamhet i media – som ett sätt att försöka rentvå sig. Andra exempel där gärningsmannen sökt publicitet är mordet på Marie Samuelsson i Äppelbo 2003 och det på Zenia Lindberg i Teckomatorp, 2007.

Emot:

Mats Alm var ovanligt engagerad då han även satte upp efterlysningar på stan och startade en ­Facebook-grupp där han ­efterlyste Linda.

TIDPUNKTEN

För:

Paret skulle gifta sig om en vecka, det kan ha inneburit en press om han ­inte ville gifta sig.

Emot:

Varför planera för ett bröllop och döda sin sambo när det blir som mest uppmärksammat?

BAKGRUNDEN

För:

Finns inget känt.

Emot:

Mats Alm anses vara trevlig, arbetssam och social. Han är inte dömd för tidigare brottslighet och en tidigare sambo har berättat att hon aldrig blev hotad eller utsatt för våld under deras relation. Mats Alm har dessutom en ordnad social situation och inga kända missbruksproblem.

RELATIONEN

För:

Ingenting känt.

Emot:

Ingen i parets omgivning har berättat att Linda känt sig hotad eller att Mats Alm varit svartsjuk. Däremot beskriver de att paret verkat lyckliga och på den sista kända bilden av paret på väg ut från City Gross håller hon hans arm och ler.

BEVISNINGEN

För:

Inte mycket som är känt i nuläget. En rad märkliga indicier och omständigheter. En historia som inte kunnat styrkas, enligt åklagaren.

Emot:

Det finns inga kända vittnesuppgifter som ­omkullkastar Mats historia. Inget erkännande. Värdet av den tekniska bevisningen är svår att bedöma och enligt spaningsledaren går det inte att med säkerhet säga att Mats Alm kan fällas för brott utan ett erkännande. Sedvanlig telefonspårning av hans telefon visar inget onormalt.

INTRYCKET

För:

I en intervju i TV3:s Efterlyst lämnade han en väldigt detaljerad berättelse där en psykolog reagerade på hans nervositet och hans sätt att uttrycka sig. Han såg dessutom glad ut, påpekade hon.

Emot:

Enligt vänner till Mats Alm uttrycker han sig normalt väldigt detaljrikt och ibland onödigt långdraget. Att sitta i en tv-intervju kan vara pressande och ge ett nervöst intryck.

Annica Sohlander Cassel

ARTIKELN HANDLAR OM