Polen ska kastrera pedofiler

NYHETER

Polen är på god väg mot en lag om obligatorisk kastrering av dömda pedofiler och incestbrottslingar.

Lagen har tagits fram efter fallet med "Polens Fritzl" uppdagades förra året – en 45-årig man som höll sin dotter som sexslav i sex år och tvingade henne att föda honom två barn.

Det polska underhuset har nästan enhälligt klubbat igenom en lag om obligatorisk kastrering av dömda pedofiler, rapporterar Polskie Radio.

Den nya lagen innebär att Polen blir det första EU-landet att kastrera pedofiler kemiskt – som en del av ett straff.

Behandlingen ges i form av ett piller som minskar testostronet i kroppen och därigenom minskar sexdriften.

Även grooming

Lagen innefattar sexuella brott mot barn under 15 år och incest. Lagen kommer även att att innefatta grooming på internet.

Enligt lagändringen – som först måste klubbas i senaten och undertecknas av presidenten innan den tas i bruk – ska domstolen besluta om en brottslig ska kastreras senast sex månader innan denne släpps ut ur fängelse.

Samtidigt skärps också minimistraffet för incest till tre år.

Lagändringen initierades av Polens premiärminister Donald Tusk förra året, efter att det uppdagats att en polsk 45-årig man hållit sin 21-åriga dotter fången som sexslav. I fångenskap hade hon fött honom två barn.

Några månader senare uppdagades ett annat pedofilfall som skakade Polen. En 47-årig hiv-positiv man hade sex med en 15-årig flicka som han raggat upp på internet.

"Inte människor – djur"

Fallen orsakade en folkstorm i Polen.

– Jag vill undersöka alla lagar i Europa, för att införa de hårdaste möjliga lagarna i Polen för de brottslingar som våldtar barn, sade Tusk då.

– Jag tror inte att vi kan kalla de här individerna, djuren, för människor. Så i det här fallet behöver vi inte diskutera mänskliga rättigheter.

Kastration som straff upprör dock många EU-parlamentariker.

Klaus Haensch, socialdemokratisk ledamot i EU-parlamentet, säger till Spiegel Online att Bryssel dock inte kan lägga sig i beslutet.

– De här lagarna beslutas om på en nationell nivå. Men jag tycker inte att påtvingad kemisk kastration är ett lämpligt straff som rimmar med moderna lagar.

Den nya lagen lär dock uppfattas som dåliga nyheter för de 57 medlemmarna i den pedofilring som avslöjades i Polen onsdags. Totalt har den polska polisen i år gripit 322 misstänkta pedofiler i sex större operationer.

FAKTA

Kastration av pedofiler:

Kemisk kastration är en serie behandlingar som ges för att minska sexualdriften i hopp om att sexbrottslingar inte ska upprepa sina övergrepp. Proceduren ger inga bestående verkningar, effekten går tillbaka när behandlingarna upphör.

I bland annat Sverige, Danmark och Tyskland används metoden på sexbrottslingar – men då är den frivillig.

I flera stater i USA används dock metoden som en del av straffet.

ARTIKELN HANDLAR OM