Ska åtalas för terror

Uppgifter till Aftonbladet: Männen ställs inför rätta för flera brott

1 av 3
NYHETER

ISLAMABAD. Mehdi Ghezali och Munir Awad kommer att åtalas för flera terrorbrott.

De misstänks ha konspirerat mot Pakistan – och för samröre med al-Qaida samt en förbjuden talibangrupp, enligt uppgift till Aftonbladet.

Förvirringen om var Safia Benaouda och hennes tvåårige son befinner sig har inte upphört.

Hon är, helt beroende på vem man frågar, inspärrad i Pakistan eller på den svenska ambassaden i Islamabad eller i luften på väg till Stockholm.

UD håller fast vid linjen att Pakistan inte har släppt kvinnan, även om pressavdelningen nu påpekar att det är en hållning som grundar sig på två dygn gammal information.

I dag väntas Pakistans inrikesminister Rehman Malik avslöja hur det ligger till med kvinnan. En stor del av konstigheterna kring rapporteringen om hennes öde beror på att Malik, den enda ministern som har någon kunskap om utredningen kring de gripna svenskarna, varit i New York den senaste veckan.

Och om inte ministern är på plats vill inte tjänstemännen uttala sig.

Förhören fortsätter

Samtidigt kan Aftonbladet avslöja att Mehdi Ghezali och Munir Awad kommer att åtalas för terrorbrott. Enligt en högt uppsatt poliskälla i Dera Ghazi Khan, staden där de svenska medborgarna greps den 28 augusti, är 11 av de 13 personerna i resesällskapet ännu misstänkta för allvarlig brottslighet.

En centralt placerad person inom Pakistans regeringskansli säger till Aftonbladet att Mehdi Ghezali och Munir Awad fortsätter att förhöras i Islamabad.

Flera brott

Utredningen kring dem har gått in i ett skede där Pakistans säkerhetstjänst diskuterar med justitiedepartementet om på vilka punkter männen ska åtalas.

Enligt Aftonbladets källor kommer de sannolikt att ställas inför rätta för följande brott:

Konspiration mot Pakistan.

Samröre med terrororganisationen al-Qaida.

Samarbete med en förbjuden talibangrupp.

Det är ännu inte klart när Ghezali och Awid kommer att åtalas, men enligt Aftonbladets uppgifter kommer polisutredningen att bli offentlig innan rättegången inleds.