Polischefer vägrar svara på frågorna

Vill inte kommentera hur de hanterade uppgifterna från Serbien

1 av 3 | Foto: Ulf Höjer
Rikspolischefen Bengt Svenson.
NYHETER

Serbisk polis är djupt kritisk mot hur Sverige hanterade uppgifterna.

Men varken rikspolischefen eller chefen för Rikskriminalen vill svara på frågor om misslyckandet.

– Om det här stämmer finns det anledning att känna djup oro för bristande kompetens hos polisen, säger förre överåklagaren Sven-Erik Alhem.

Aftonbladet var i går i kontakt med både Rikskriminalens sambandsman och Sveriges ambassadör i Belgrad. Båda vägrade kommentera hur de hanterade de serbiska uppgifterna.

Inte heller rikspolischefen Bengt Svenson eller Rikskriminalens chef Therese Mattsson ville svara på några frågor.

Nu får de svenska myndigheterna hård kritik för sitt agerande.

”Det var blåögt”

– Först fanns det fri tillgång till ritningarna över hela byggnaden. Bara det var blåögt. Att polisen sedan hade så bristande kontroll över sina helikoptrar att de kunde oskadliggöras med en bombattrapp var enormt blåögt. Det är något som förskräcker, säger Sven-Erik Alhem.

– Om uppgifterna från serbisk polis dessutom stämmer ger det anledning att känna djup oro för bristande kompetens och uthållighet hos polisen.

Drogs in

Enligt uppgifter till Aftonbladet trodde polisen att rånet skulle genomföras den 15 september. När det inte inträffade drogs bevakningen in.

– Om tipsen är väl underbyggda måste polisen ha uthållighet och kompetens nog för att se att det kan handla om ett annat objekt eller en annan tidpunkt än tipset avsåg i första hand, säger Sven-Erik Alhem.