Stigande dödstal i Filippinerna

Minst 240 döda efter översvämningar – nu har tyfonen kommit till Vietnam

Foto: AP, REUTERS
Översvämningar i Filippinerna.
NYHETER

Dödssiffrorna efter helgens översvämningar i Filippinerna stiger.

På tisdagen uppgav regeringen att minst 240 människor omkom då tyfonen Ketsana drog in över Filippinerna under lördagen och lade fyra femtedelar av huvudstaden under vatten.

Nästan två miljoner människor har drabbats av ovädrets verkningar och 375 000 har evakuerats.

Ketsana förde med sig de kraftigaste skyfallen på över 40 år, i och runt huvudstaden Manila. Under sex timmar föll motsvarande en månads regn.

Mer än 100 000 människor har evakuerats i tyfonen Ketsanas väg mot centrala Vietnam.

Efter att ha dödat minst 240 människor och gjort nästan 400 000 hemlösa i Filippinerna har Ketsana tilltagit i styrka över Stilla havet och beräknades på tisdagen ha en vindhastighet på drygt 33 meter per sekund, det vill säga orkanstyrka.

Myndigheterna har kallat in flera tusen militärer och poliser för att hjälpa invånarna att ta sig bort från tyfonen, enligt Nguyen The Hung vid den nationella storm- och översvämningsmyndigheten.

– De flesta fiskebåtarna är i hamn. Det vietnamesiska flygbolaget sade att det ställt in flygningarna till turistorterna i Danang och Hue, sade han.

Tropiska stormar har redan dödat 18 människor i centrala Vietnam under den gångna veckan.

I Filippinerna öppnade president Gloria Arroyo på tisdagen presidentpalatset för överlevande efter översvämningarna. Samtidigt lovade hon att ge två månadslöner till tyfonens offer och beordrade alla sina regeringsmedlemmar att göra detsamma.

Det internationella samfundet har slutit upp bakom den filippinska regeringen i arbetet med att få de katastrofdrabbade områdena på fötter igen efter helgens översvämningar. Under måndagen vädjade Manila om internationell hjälp och fick snabb respons. Australien, USA, Frankrike och Japan har utlovat mat, pengar och teknisk assistans till Filippinerna. Även Vietnam, som under tisdagen väntar på att tyfonen Ketsana ska svepa in över landet, har hjälpt till genom att skicka ris till drabbade filippinier.

Tyfonen Ketsana har skördat åtminstone 22 människoliv i Vietnam, enligt tjänstemän, rapporterar nyhetsbyrån AFP.