Svenskan vägrar lämna fängelset

Pakistans inrikesminister: Hon vill inte ut när hennes make är inlåst

1 av 3
”HON HAR DET BRA” Aftonbladets utsända blev inbjudna till Pakistans inrikesminister Rehman Malik. Han intygar att svenskan har det bra. ”Personal från
NYHETER

ISLAMABAD. Safia Benaouda, 19, vägrar att bli släppt.

Två gånger har Pakistan erbjudit kvinnan att få åka hem till Sverige med sin lille son.

– Hon går inte med på att släppas så länge hennes man är fängslad, säger inrikesminister Rehman Malik.

Det har spekulerats våldsamt i tidningar, radio och tv att Safia Benaouda ska vara på fri fot.

Ett tag befann hon sig på den svenska ambassaden här i Islamabad för att i nästa ögonblick vara inkvarterad hos en svensk-pakistansk familj eller i förvar hos utsända svenska säkerhetspoliser.

I går kväll blev jag och Aftonbladets fotograf Magnus Wennman hembjudna till Pakistans inrikesminister på vad som först sades vara en privat middag.

Men Rehman Malik – som så sent som i söndags kväll kom hem från sammanträden i New York med bland andra president Barack Obama – tvingades i sista stund hasta iväg till ett krismöte med Pakistans premiärminister Yusuf Raza Gilani.

Politisk kris i Pakistan

En politisk kris har uppstått i Pakistan sedan tre ministrar och tolv parlamentariker i går hoppat av sina uppdrag i protest mot regeringens politik.

Så vi fick vänta några timmar i inrikesministerns vackra stora vardagsrum med gamla fåtöljer och heltäckningsmattor och en platt-tv på väggen medan betjänter kom och gick med te och vatten åt oss.

Malik dök upp vid 23-tiden, slog sig ner i en stol, läste igenom några papper, troligen för att uppdatera sig om Safia Benaouda, hennes man Munir Awad och Mehdi Ghezali, och gav oss sedan några minuter.

Fortfarande inlåst

Jag började med att fråga om var Safia Benaouda egentligen befinner sig.

– Hon är fortfarande omhändertagen av Pakistans myndigheter. Hon och hennes son får skydd och omvårdnad, svarade inrikesministern.

Betyder det att hon ännu är misstänkt för terrorbrott?

– Nej, vi har två gånger erbjudit henne frihet. I lördags och så sent som i dag (läs: i går). Men hon vägrar att släppas.

Varför?

– Hon vill inte ut så länge hennes make ännu är inlåst.

Är du förvånad över detta?

– Nej, hon är uppenbarligen en kvinna som är kärleksfull mot sin man.

Hur mår hon?

– Hon och barnet mår bra. Pakistan respekterar hennes rättigheter.

”Hon har det bra”

Malik säger, med en kvinnosyn som kanske inte är helt gångbar i Sverige, att eftersom Safia Benaouda är kvinna så är hon ”naturligtvis” inte riktigt lika inblandad i eventuella terrorplaner som männen.

– Vi kommer träffa henne igen snart och försöka övertala henne att lämna sin arrest.

Sitter hon tillsammans med männen?

– Det enda jag kan säga är att hon har det bra. Och personal från svenska ambassaden har fått träffa henne.

Hur är situationen för Ghezali och Awad?

– Jag har gett order om att vi ska hålla slutförhör med dem om några dagar. Om det visar sig att vi bara har bevis för att de vistats illegalt i Pakistan så är de snart fria. Men om vi stoppar ett sällskap som befinner sig här olagligt och en av dem har suttit i flera år på Guantanamo så är det naturligt att vi griper dem.

Förbereder åtal

Aftonbladet har uppgifter om att Pakistan förbereder ett åtal mot de svenska männen för flera terrorbrott. Men Malik uttryckte sig försiktigt om hur bevisningen ser ut.

– Det är märkligt att de hade rest i bil till den del av Pakistan där de greps. Det hade varit mer logiskt att flyga från Iran. Varför var de här illegalt? Deras beteende är misstänkt och de har rört sig på ett märkligt sätt.

– Vi måste dessutom kolla upp vilka kontakter de haft i Pakistan och i Sverige och vilka länder de besökt under färden hit.

Har de misstänkta förhörts av svensk säkerhetspolis?

– Nej, de har de inte. Ingen annan får förhöra dem innan vi är klara.

Rehman Malik svarar vänligt på alla frågor, men höjer efter ett par minuter en hand och visar att intervjun är över. Sedan hjälper han oss ut genom dörren, förbi avspärrningarna och poliserna som vaktar hans hem i Islamabads ministerenklav.