Piratnämndeman var jävig

Svea Hovrätt: Han var olämplig

NYHETER

Den Spotify-anställde nämndemannen sparkas ut från rättegången mot Pirate Bay.

Hovrätten tycker att han är jävig.

Hovrätten konstaterar i skälen för beslutet att nämndemannen är anställd som produktutvecklare och äger optioner i musiktjänsten Spotify. Samtidigt är några av de skivbolag som för talan i målet delägare i Spotify. Hovrätten pekar också på att hur det går i Pirate Bay-rättegången har betydelse för Spotify.

Det var musikbranschens rättighetsorganisation Ifpi som lämnade in en jävsinvändning till hovrätten. Piraternas försvarsadvokater har däremot inte lämnat in någon jävsanmälan mot nämndemannen. Nämndemannen tycker inte heller själv att anställningen hos Spotify påverkar honom.

I våras dömde tingsrätten fyra män bakom The Pirate Bay till ett års fängelse och ett sammanlagt skadestånd på 30 miljoner kronor. Efteråt anklagades domaren Tomas Norström för jäv av försvaret på grund av hans medlemskap i organisationer med anknytning till upphovsrätt. Försvarsadvokaterna ville riva upp domen, men Norström friades i hovrätten sedan misstankarna om jäv utretts.

I november ska domen mot de fyra männen omprövas i hovrätten. Två av de tre domarna i målet är föremål för jävsutredning efter anmälan från piraternas försvarare.