Politiskt kaos hotar när kungen dör

Bhumibol, 81, har varit en enande kraft i Thailand under 63 år på tronen

Foto: Foto: CHAIWAT SUBPRASOM/REUTERS
monarken är allvarligt sjuk På sjukhuset i Bangkok ställs blombuketter framför porträttet av den omåttligt populäre kungen.
NYHETER

LONDON. Despot eller inkarnation av Buddha. Omdömena går isär.

Men mytomspunne kung Bhumibol, 81, har varit en enande kraft i samhället.

Nu ligger han sjuk. Och tre års öppen konflikt riskerar att eskalera.

Den thailändske monarken togs förra helgen in på sjukhuset Siriraj i Bangkok.

Efter flera dygn med antibiotika och intravenöst dropp uppges febern ha gått ner. Men fortfarande är han svag och saknar matlust.

Och visst har den på senare år allt mer sjuklige kung Bhumibol Adulyadej anledning till huvudvärk så det räcker, i form av kravaller och undantagstillstånd.

Samma dag som han insjuknade marscherade tiotusentals anhängare till tidigare premiärministern Thaksin Shinawatra genom huvudstaden. ”Rödtröjorna” i UDD, Förenade fronten för demokrati mot diktatur, hörde sin ledare tala på länk från ett hemligt land:

– Ju längre den här regeringen sitter kvar, desto större katastrof för landet, sa han.

Deras motståndare, ”Gultröjorna”, Folkalliansen för demokrati, PAD, är trogna kungahuset.

Under sina 63 år på tronen – längst i världen – har Bhumibol vid flera tillfällen räddat landet från kaos genom att medla i politiska konflikter. Trots att det strider mot konstitutionen.

Höljd i ett nästan magiskt skimmer för många thailändare är en tv-sändning från maj 1992.

I tre dagar hade militären, på order från premiärminister general Suchinda Kraprayoon, slagit till hårt mot demonstranter som krävde demokratiska reformer. Flera sköts till döds i de blodiga massakrerna.

Inför miljontals tittare talade nu kungen förstånd med premiärministern och demonstranternas ledande politiker – och fick dem att avgå.

En då 23-årig Bhumibol anlände till Thailand 1951 från ett helt liv i exil för att bestiga den tron han ärvt fem år tidigare.

Kungahuset var närmast i spillror. Landet styrdes av hårdföra politiker och militärer.

Men Bhumibol – uppvuxen och utbildad bland den europeiska överklassen – skulle ändra på det.

Han och hustrun Sirikit togs emot med öppna armar både

i Europa och på hemmaplan. Sakta men säkert växte den i stort sett utrotade kungliga kulten fram igen. Samtidigt fjärmade sig Bhumibol från den moderna stilen och anammade buddhistiska levnadsregler.

Hans auktoritet växte så till den grad att politikerna måste lyssna på honom. Enligt thailändarnas officiella historieskrivning är Bhumibol en närmast gudalik varelse. En Buddha.

Men Paul Handley, mångårig korrespondent i landet, avslöjar en helt annan sida av monarken

i sin bok ”The king never smiles”. Han beskriver ett spel under ytan, där allt går ut på att centrera makten till kungahuset.

Alla krafter som kan användas mot den civila regeringsmakten har välkomnats: Kommuniststater, CIA, brutala arméchefer, knarkkungar, hänsynslösa bankmän. Kungahuset tog kontroll över skola, religion och historieskrivning. Skolor och sjukhus namngavs efter kungligheter. Storhelger firades till monarkens ära.

Allt gott kom från kungen, om det så var regnet som räddade böndernas skördar. Gradvis lade han sig i allt mer av landets politik och strategiska beslut.

Författaren beskyller också Bhumibol för att i kulisserna ha genomfört nio statskupper. Och skapat blodiga konflikter.

Handleys bok är bannlyst i Thailand.

För den som hånar kungahuset kan det bli kännbara fängelsestraff. Lèse majesté kallas den lag som kriminaliserar förolämpningar mot kungahuset.

I kraft av den dömdes förra månaden en kvinnlig aktivist till 18 års fängelse.

Men för den absoluta majoriteten av thailändare är han landets moraliske ledare, som fridfullt vandrar runt i sin privata djurpark med isbjörnar, komodovaraner och tigerhajar.

Och emellanåt räddar landet från katastrof.