Rånare stor chans att behålla pengarna

NYHETER

Svenska företag har rånats på hundratals miljoner de senaste åren.

Bara kaffepengar har återfunnits.

– Jag tror inte ens att fem procent kommer tillbaka, säger Dick Malmlund, Svensk Handel.

Det är ofta locket på kring rånbytena efter stora spektakulära kupper. Men Dick Malmlund, säkerhetschef på Svensk Handel, uppskattar att det totala rånbytet i Sverige är mellan 25 och 50 miljoner kronor om året.

Exakt hur mycket pengar rånarna fick med sig från säkerhetsföretaget G4S förra onsdagen är ännu inte känt, men Dick Malmlund medger att summan är extraordinär.

– De kommer att få jobba i några år på den vanliga rånmarknaden för att komma upp till den nivån, säger han.

Stor chans att få behålla pengarna

Den som rånar en värdetransport har 60 procents chans att klara sig undan polisen. Men chansen att få behålla pengarna är långt mycket större än så.

– Pengarna som återfinns är nästan obefintligt. Rånare är väldigt duktiga på den första fasen efter rånet: att lämna platsen, byta fordon, dela och dumpa pengarna, säger Dick Malmlund.

Rånare som åker fast kan alltså se fram emot att ha stora summor undangömda den dag de avtjänat sitt straff. Men att sedan omsätta pengarna är svårt.

Metoderna godtas inte

En del pengar investeras i bolag, men ofta fortsätter pengarna att rotera i den undre världen vid knarkaffärer eller kontantköp av bilar och andra kapitalvaror.

Sedlar som skadats av färgampuller säljs vidare till ligor som rent bokstavligt jobbar med att tvätta färgskadade pengar rena. Enligt Dick Malmlund finns i dag teknologi som omedelbart totalförstör sedlarna i den sedelväska som bryts upp. Men metoderna godtas inte av försäkringsbolagen som vill kunna räkna pengarna om de återfinns.

– Vi har lösningar som skulle göra att rånarna inte fick någonting, de skulle få en klisterklump av sedlar eller vi skulle kunna bränna upp pengarna. Men vi får inte göra det – och i och med det får rånarna utdelning.