Kärlek eller taktik?

Svenskan har vägrat lämna fängelse tidigare

Foto: GEO TV
Misstänks för terrorbrott Safia Benaouda, 19, i slöja, hennes man Munir Awad och deras barn efter gripandet i Pakistan den 28 augusti. Svenskarna är misstänkta för terrorbrott. Safia har fått besked om att hon får lämna fängelset, men väljer att stanna med sin man. En taktik hon använde i Etiopien för två år sedan.
NYHETER

ISLAMABAD. Safia, 19, vägrar lämna fängelset så länge hennes man är inlåst.

Hon betedde sig exakt likadant då paret var fångar i Etiopien för två år sedan.

Djup kärlek – eller ett smart sätt att få sin man frigiven?

Safia Benaouda, 19.

Genom att läsa Aftonbladet fick diplomaterna som kämpar för att få Safia och hennes lille son frigivna klart för sig att Pakistan faktiskt vill släppa kvinnan.

Att hon två gånger fått besked om att hon är fri – och att hon båda gångerna vägrat lämna fängelset.

– Det här var nya uppgifter för oss, säger UD:s presschef Anders Jörle.

Sveriges ambassadör i Pakistan, Ulrika Sandberg, åkte utomlands på tjänsteresa ett par veckor efter att svenskarna gripits. Enligt en källa på utrikesdepartementet kommer det att ”hända saker” när hon kommit tillbaks hit till Islamabad.

Övertalningskampanj

Rimligen kommer ambassadpersonal att träffa Safia Benaouda och försöka övertyga henne om att det finns bättre miljöer för henne och den tvåårige pojken än ett hemligt fängelse i Pakistan.

Men det är inte första gången 19-åringen spjärnar emot. Hon och hennes sambo Munir Awad greps den 18 januari 2007 på gränsen mellan Somalia och Kenya, misstänkta för brott mot Somalias krigslagar.

Fängslad i Etiopien

Safia var 17 år gammal och gravid och fördes fram och tillbaka mellan Kenya och Somalia några gånger innan hon så småningom spärrades in i ett hemligt fängelse i Addis Abeba i Etiopien.

Hon har senare berättat att hennes man satt i samma fängelse, i något som liknade en stor hönsbur.

Utrikesdepartementet jobbade hårt för att få den gravida flickan fri. Etiopiens regering nonchalerade de svenska ansträngningarna helt de första veckorna.

Men efter diskreta möten med klanledare, afrikanska regeringstjänstemän och företrädare för USA:s försvarshögkvarter Pentagon började det så småningom lossna.

Den 26 februari rapporterade den svenske Etiopien-ambassadören Staffan Tillander att Safia var mycket nära att släppas. Men det skulle dröja över fyra veckor innan så skedde.

Något som enligt Aftonbladets källor delvis berodde på att hon helt enkelt vägrade att lämna fängelset så länge hennes man var inlåst.

– Situationen var hopplös. Vi hade jobbat oerhört hårt. Men hon ville verkligen inte ut, säger en person med god insyn i händelseförloppet.

Sätter press?

Safia gav till slut upp och lämnade Etiopien innan Munir Awad släpptes.

Hon var 17 år och gravid den gången. Nu är hon 19 och har ett tvåårigt barn med sig. Sådana fångar vill inte ens de mest förhärdade regimer ha kvar om det inte finns stark bevisning om allvarlig brottslighet.

Utnyttjar Safia Benaouda detta faktum för att sätta press på myndigheterna och få sin man frigiven?

ARTIKELN HANDLAR OM