”Håll käften – gör ert jobb”

Polisens bråk med Rikskriminalen får ministern att se rött

NYHETER

Helikopterrånet har startat ett rejält polisbråk.

Mellan Rikskriminalen som trots tips inte lyckades stoppa kuppen – och Stockholmspolisen som inte fick veta något.

Då röt justitieminister Beatrice Ask ifrån:

– De ska hålla käften och göra sitt jobb.

raka besked i tv: ” Jag hoppas att ingen av dem har tid att skvallra i största allmänhet utan att de håller käften och gör sitt jobb”.UPPRÖRD Bråket mellan RIkskriminalen och Stockholmspolisen upprör justitieminister Beatrice Ask som gav

Rikskriminalpolisen anser, enligt TV4:s källor, att Stockholmspolisen medvetet saboterar utredningen genom att läcka uppgifter till media. Anledningen skulle vara missnöje med att inte ha informerats om de tips som kom från serbisk polis.

När justitieministern konfronterades med uppgifterna svarade hon mycket rakt:

– Jag hoppas att ingen av dem har tid att skvallra i största allmänhet utan att de håller käften och gör sitt jobb, sa Beatrice Ask (M) till TV4:s Nyheterna.

Bra sagt av Ask

Aftonbladets källor inom Stockholmspolisen styrker bilden av hur Rikskriminalen höll den lokala polisen utanför. Att Rikskriminalens nationella insatsstyrka veckorna före rånet höll objekt i Västerort under bevakning fick Stockholmspolisen veta av en slump.

– Då fick de frågan om Stockholms insatsstyrka, piketen, kunde hjälpa till. ”Nej, det behövs inte, det här klarar vi själva”, blev svaret. Sedan gick det en vecka och då small det, säger en källa inom polisen.

– I det här fallet, när det gäller ett så stort brott som att ta en värdedepå, då borde Rikskrim ha kunnat meddela Stockholm som ju är Sveriges största polismyndighet, säger en annan erfaren polisman.

En polis med 20 års erfarenhet i yrket applåderar Asks uttalande:

– Jättebra sagt, börja jobba och sluta tjafsa. Vi har ju faktiskt ett gemensamt mål, att bekämpa brottsligheten.

– Men tyvärr är det här med revirtänkande och inbördes konkurrens utmärkande för poliskulturen, det är oerhört starkt. Det går ofta till och med före allt annat, så sjukt är det. Och det har existerat ända sedan Palmemordet.

Rivalitet förekommer

Enligt kriminologen Jerzy Sarnecki är rivaliteten inom polisväsendet väldokumenterad i forskningen.

– I andra länder är det vanligt att olika polisstyrkor ligger i olika buskar och spanar på samma sak. Vi brukar säga att vi inte har det så i Sverige – pyttsan, det förekommer visst. I synnerhet mellan lokala och nationella organisationer.

– Att gripa sådana här skurkar är naturligtvis en stor fjäder i hatten. En spekulation från min sida är att man i det här fallet konkurrerat och inte vill dela med sig av informationen.