Läsarna: "Hur omoralisk får man bli?"

Experterna efterlyser tydliga regler

NYHETER

Aftonbladets läsare rasar mot politikerna som gick på Robert Aschbergs fejkade bjudfest. Två experter på lobbying som Aftonbladet talat med är inne på samma spår.

– Svenska politiker har en oerhört naiv bild av lobbying, säger Gunnar Falkemark, professor i statsvetenskap.

I dag avslöjade Aftonbladet att 12 svenska riksdagsledamöter tackade ja till femrättersmiddag, toppunderhållning och möjligheten att bjudas på exotiska lyxresor. Allt var en fejk, iscensatt av Robert Aschberg som ett test av de folkvaldas moral. I ytterligare en artikel berättar Aftonbladet om politiker som lät sig bjudas på lyxresa av oljejätten Shell.

Aftonbladets läsare reagerade med avsky. I över 200 kommentarer rasar de mot politikernas tanklöshet. Politikerföraktet är tydligt, men också uppgivenheten inför samhällskrafter man tycker fått för stor makt över demokratin. Besvikelsen på de folkvalda är stor.

- De tre riksdagsmännen måste bli avskedade omgående. De ansvariga på Shell skall ställas inför rätta för bestickning. Det räcker nu Sverige!, skriver en läsare.

"Ingen vet hur utbrett det är"

Gunnar Falkemark, professor i statsvetenskap, har full förståelse för människors ilska.

- Det är 12 extremt omdömeslösa riksdagsledamöter som gått på den här festen, säger han.

Även Pia Moorhead Törnberg som undervisar om lobbying på Stockholms Universitet är mycket kritisk till politikernas naiva inställning till lobbying.

- Vi har genom åren frågat politiker vilken medvetenhet de har. Många vet en hel del men det är en alldeles för stor grupp som inte förstår vad det här med lobbying innebär. De försöker förringa problemet vilket är en farlig inställning, säger hon.

Sverige har ingen lagstiftning

Problemet med den svåra gränsdragningen och genomlysningen av lobbying är särskilt stort i Sverige. Lagarna skiljer sig från USA och EU som har en betydligt striktare rättsnorm. Här finns ingen lagstiftning som ger möjlighet till insyn i vad de folkvalda håller på med när det kommer till företagsevent och liknande.

- Man vet inte i vilken utrsäckning bjudresor och annat förekommer. Det finns inga register och om det finns register är jättejobbigt att komma åt dem och det är helt fel, säger Gunnar Falkemark.

Han är tydlig med att det måste vara möjligt att påverka, men att det måste ske öppet.

- Vi behöver reglera och kontrollera men inte förbjuda. Det måste vara möjligt att granska och genomlysa och det är det inte idag.

Het moralfråga

Många läsare känner sig svikna av de som ska företräda folkets moral och etik. Andra ser det som ett naturligt led i samhällsutvecklingen.

Läsare: Politik är ju bara ett yrke bland andra idag. Alla ger efter för sina begär. Dom flesta högerpopolitiker har väl framgångsrika företagsledare som idoler, tacka fan för att dom smaskar i sig några nådiga smulor från bordet.

Gunnar Falkemark: "Politiker är inte som vem som helst. De ska vara moraliska förebilder. Man ska se upp till dem. Därför ska de inte vara som vanligt folk utan vara lite kunnigare, intelligentare och lite mer moraliska. Det här minskar helt klart respekten för riksdagsmän."

Läsare: På det företag där jag jobbar är policyn glasklar. Inga gåvor, ens vid jul, middagar betalar vi själva och tar ej emot bjudningar. Detta för att hålla det absolut klart att alla kontakter sker på affarsmässiga grunder. Mycket bra, och det uppstår aldrig några tveksamheter. Kanske något för flera att ta efter?

Gunnar Falkemark: Det måste till tydliga regler. Skicka en delegation till EU och USA och lär av dem. Nu sker detta i det fördolda och det är mycket allvarligt, men utan regler och lagar kan vi inte göra mycket åt det.

Läsare: Hur ska det bli i framtiden om detta fortsätter? Hur ska man kunna lita på politiker. Vad ska behöva hända innan folk får upp ögonen.

Pia Moorhead Törnberg:

"Vi är väldigt naiva i Sverige. Vi förstår inte skillnaden efter inträdet i EU. Vi hade en liten värld där stor insyn rådde och nu tas beslut i rum utan insyn. Det är alldeles för mycket löst mingel mellan särintressen och politiker."

Gunnar Falkemark:

"Jag tror att det måste till en stor skandal innan folk får upp ögonen för det här. Det har talats om skärpning av lagen i åratal men ingenting händer. "

ARTIKELN HANDLAR OM