Tre dagars landssorg inledd i Burma

NYHETER

Burma inledde på tisdagen tre dagars landssorg för de över 130 000 människor som har omkommit eller saknas efter cyklonen Nargis med att hala flaggan på halv stång.

Sorgeperioden är ett av de första tecknen på offentlig sorg efter den tropiska stormens härjningar i det fattiga landet för 18 dagar sedan som lämnade 2,4 miljoner människor i desperat behov av hjälp.

Den 75-årige tillbakadragne juntaledaren Than Shwe reste runt i det cyklondrabbade delarna av Rangoon på söndagen och de hårdast drabbade regionerna i Irrawaddyflodens delta på måndagen. Det satte fart på spekulationerna om att juntaledningen efter drygt två veckor har förstått omfattningen av katastrofen, en av Asiens värsta cykloner.

Hjälpbehov som vid Tsunamin

Fram till i söndags hade generalen inte framträtt offentligt eller kommenterat katastrofen.

Biståndsexperter säger att omfattande hjälpinsatser krävs, i nivå med insatserna efter flodvågskatastrofen 2004, för att förhindra att dödssiffran på grund av svält och sjukdomar ska öka, skriver Reuters.

Inledningen av monsunsäsongen gör livet för de överlevande allt mer förtvivlat i Irrawaddydeltat.

Regenet förstör riset

Det dagliga regnandet gör det svårt att rädda det lilla ris som finns kvar efter katastrofen.

Juntan har accepterat utländskt hjälpflyg till Rangoon, bland annat från den amerikanska militären, och tillåter FN-organ som FN:s livsmedelsprogram WFP att distribuera hjälpen.

TT