Misslyckade försök att lösa vårdstrejken

Antalet strejkande fördubblas nästa vecka

Foto: Lina Boström Einarsson
NYHETER

I morse misslyckades parterna att lösa vårdkonflikten, som nu är inne på sin femte vecka.

Vid lunch trädde även nya varsel i kraft och sammanlagt omfattas nu 5000 sjuksköterskor av strejken.

I dag trädde det tredje varslet i vårdkonflikten i kraft. Alla landsting och ett hundratal kommuner är nu drabbade av sjuksköterskestrejken. Efter klockan 12.00 i dag är cirka 5 000 sjuksköterskor uttagna i strejk.

Men är konflikten inte löst nästa torsdag blir konflikten riktigt stor – sammanlagt kommer då mer än 10 000 medlemmar i Vårdförbundet att stanna hemma från jobbet.

Under förmiddagen träffades parterna återigen de medlare som anlitats för att lösa konflikten, som nu är inne på sin femte vecka. Men försöken var fruktlösa och vid lunchtid utökades strejken.

Båda parterna - Vårdförbundet och Sveriges Kommuner och Landsting - har valt att lägga locket på om vad diskussionerna handlade om.

– Vi tycker att det går långsamt framåt men förutom det har vi inga kommentarer, säger Tor Enqvist, pressansvarig på Vårdförbundet.

I förhoppningen att nå en lösning ska parterna möta medlarna ännu en gång i dag, med start klockan 18.00.

Strejken har fortfarande ett brett folkligt stöd. Enligt en opinionsmätning som Novus Opinion gjort åt Vårdförbundet tycker 73 procent att det är rätt av sjuksköterskorna att strejka för högre lön.

Resultatet stämmer väl överens med åsikterna hos Aftonbladets nätläsare. 68 procent av dem som röstade på dagens fråga sympatiserar med strejken.

–?Det är oerhört viktigt för oss att vi har allmänhetens stöd. Att det så kraftfullt trots att konflikten pågått så länge är en väldigt tydlig signal, säger Anna-Karin Eklund.

ARTIKELN HANDLAR OM