BARA GUD KAN STOPPA HONOM

Mugabe blir ”vald” i dag

NYHETER

Hellre tyrann än maktlös och jagad.

Därför klänger han sig kvar.

I dag blir Robert Mugabe diktator på riktigt.

Foto: Foto: AP
DIKTATOR PÅ RIKTIGT Zimbabwes tyrann Robert Mugage, 84, är den enda kandidaten folket kan rösta på i dag.

När zimbabwierna går till valurnorna finns det bara en kandidat att rösta på. Den som inte har rött bläck på tummen riskerar att bli misshandlad av Mugabes påkbeväpnade anhängare.

Omvärlden är ense om att valet är odemokratiskt. Så har det varit under hela 2000-talet i Zimbabwe. Men först nu står kejsaren naken.

Den här gången lär det inte ta många dagar att räkna rösterna och utropa segraren. De sista dropparna av demokratisk fernissa rinner av mannen som en gång var Afrikas frihetshjälte.

Mugabe har vägrat lyssna på kraven att skjuta upp valen. Västvärldens fördömanden viftar han bort som nykolonialism. Svider hårdast gör förmodligen att brittiska drottningen fråntar Mugabe hans adelstitel. Mugabe lär vara en stor beundrare av kungahuset.

Kritiken från Nelson Mandela smärtar men Mugabe har gjort sitt val. Sitta kvar till varje pris.

Han bryr sig inte om ifall världen betraktar hans regim som olaglig. Så länge han har kvar makten.

Zimbabwes folk är utfattigt men Mugabe är en rik man. Vet han ens om att butikernas livsmedelshyllor numera gapar tomma? Att en limpa bröd kostar 15 miljarder zimbabwedollar på svarta marknaden (cirka tio kronor)?

Han bor flott i ett välbevakat palats. Han åker runt i sin skottsäkra svarta Merca. Fortfarande finns många tusen som applåderar entusiastiskt varje gång han håller tal.

EU och USA har infört reseförbud för honom och hans familj. I stora delar av övriga världen är han en välkommen gäst.

Varför skulle han byta ut denna tillvaro mot ett osäkert liv i exil i något av grannländerna? Ett liv där han riskerar utlämning och åtal för sina brott mot sitt eget folk.

Mugabe börjar tidigt varje morgon med ett träningspass. Fysiken är mycket god. Men han är 84 år och inser att tiden är utmätt. Klart han hänger sig kvar vid makten till ”the bitter end”.

”Bara Gud kan avsätta mig”, sa Mugabe häromdagen.

Gud ska i det här fallet uttydas som hans egen polis och militär.

Sviktar deras stöd är det hastig exit Mugabe.