Hela Sverige i 3D

NYHETER

Via en ny webtjänst kan du nu se hur Sverige ser ur i 3D.

I storstäderna finns även varenda byggnad som en realistisk 3D-modell.

– Vi är ensamma i världen om den här tekniken, säger Rui de Sousa, vd på Hitta.se.

I flera år har internetanvändare kunnat se kartor och satellitbilder av Sverige.

Nu har nästa steg tagits - hela landet i tre dimensioner.

Med hjälp av robotteknik har sökföretaget Hitta.se utvecklat en webbtjänst som gör att du nu kan flyga runt och se hur Sverige ser ut. Tjänsten lanserades i slutet av maj.

Alla storstadshus i 3D

I hela landet ska du kunna se höjdskillnader, men i storstäderna - Stockholm, Malmö, Göteborg och Linköping - finns även alla hus med.

– Kartor är bra, men med den här funktionen kan du se backar och höjdskillnader vid restaurangen du ska till eller lägenheten du tänker buda på. Det går att vinkla och vrida "kameran" precis som man vill, säger Rui de Sousa, vd på Hitta.se.

Under sommaren kommer fler städer att läggas in i systemet. Att inte alla hus i hela landet finns med beror på att det skulle kosta för mycket.

– Det är väldigt stora mängder data som krävs. Men systemet är gjort så att alla kan titta även om din dator har låg prestanda. Men ju bättre dator desto bättre bild, säger Rui de Sousa.

Avancerad teknik

Tekniken bygger på flygfotografering med noggrant kalibrerade kameror. För att bygga 3D-modellen av Stockholm togs 60.000 bilder från 600 meters höjd vilket tog tre dagar.

Systemen på Hitta.se ska nu kopplas ihop så att du ska kunna välja mellan en vanlig karta, satellitbild eller 3D-bild när du söker efter en adress eller plats.

– Vi är ensamma i världen om den här tekniken, som gör att vi är bättre än Google Earth. Men det finns mycket som kan utvecklas. I framtiden hoppas vi på 3D-vyer i mobilen också, säger Rui de Sousa.