Tyska omhäktad för Arbogamorden

NYHETER

Den tyska kvinna som misstänkts för morden på två barn i Arboga omhäktades i dag av Västmanlands tingsrätt.

Förhandlingarna skedde bakom stängda dörrar.

Innan rätten beslutade om stängda dörrar, begärde åklagaren Frieda Gummesson förlängd åtalstid till den 23 juli och att den misstänka kvinnan ska vara fortsatt häktad.

Advokaten Per-Ingvar Ekblad bestred yrkandet om omhäktning eftersom ”det saknas grund för häktning”. Men om tingsrätten skulle besluta om fortsatt häktning, hade advokaten inga invändningar mot den förlängda åtalstiden eftersom det behövs mer tid för försvaret att ta del av förundersökningen.

Västmanlands tingsrätt beslutade dock att kvinnan skulle omhäktas.

Tänker överklaga

Den tyska kvinnan är fortfarande på sannolika skäl misstänkt för mord och mordförsök.

Advokaten tänker överklaga häktningsbeslutet till hovrätten. Men om hovrätten inte går emot tingsrätten startar rättegången i månadsskiftet juli/augusti.

– Jag konstaterar att min klient inte har gjort sig skyldig till det här brottet och det har vi för avsikt att visa när vi kommer fram till huvudförhandling, sade Per-Ingvar Ekblad utanför rättssalen.

Åklagaren smet ut bakvägen för att slippa kommentera omhäktningen för journalister som hade samlats i tingsrätten.

Greps i Tyskland

Det var den 17 mars som två barn, ett och tre år gamla, mördades i Arboga. Deras 23-åriga mamma fick mycket svåra skador. Den misstänkta kvinnan greps i Tyskland för cirka tre månader sedan.

Hennes advokat Per-Ingvar Ekblad har genomgående vidhållit att bevisen mot kvinnan inte håller och överklagat tidigare häktningsbeslut. Flera källor har också uppgett för TT att polisen har stora svårigheter att styrka misstankarna mot kvinnan. Det tillbakavisas av kammaråklagare Frieda Gummesson, som bedömer bevisläget som gott.