Nordkorea sprängde kyltorn

Utlovad direktsändning av sprängningen inställdes på grund av "tekniska problem"

Foto: REUTERS
Här spränger Nordkorea kyltornet till sin kärnreaktor i Yongbyon.
NYHETER

Här spränger Nordkorea kyltornet till sin kärnreaktor i Yongbyon.

Förstörandet av tornet beskrivs av omvärlden som symboliskt.

Kärnvapenanläggningens kyltorn i Yongbyon, 100 kilometer norr om huvudstaden Pyongyang, har kallats den främsta symbolen för landets kärnvapenprogram. På fredagens sprängdes den 20 meter höga byggnaden i bitar och förvandlades till ett stort rökmoln.

Videoupptagning

Ett flertal journalister och diplomater fanns på plats för att bevittna explosionen. Men en utlovad direktsändning av sprängningen inställdes på grund av ”tekniska problem”, och först flera timmar senare offentliggjordes en videoupptagning som visade hur det cirka 30 meter höga tornet störtade samman i en rykande krater fylld med förvridna stålbitar.

Världsekonomin

I torsdags lämnade Nordkorea över en rapport om sina atomvapen och kärnaktiviteter till kinesiska myndigheter. USA hävde samtidigt sina sanktioner mot landet och tog bort Nordkorea från deras lista över stater som stödjer terrorism.

Nordkorea hyllade USA:s beslut och svarade med att förstöra kyltornet vid anläggningen i Yongbyon.

– Detta är ett viktigt steg och ett nödvändighet för att vi ska kunna gå in i nästa fas, sade Sung Kim, som är USA:s främsta Korea-expert.

Det rent symboliska värdet av sprängningen understryks av att Yongbyon redan tidigare stängts som ett led i landets förhandlingar med Sydkorea, USA, Japan, Ryssland och Kina om en avveckling av kärnprogrammet.

Genom att strykas från terrorlistan får Nordkorea större möjligheter att bli en del av världsekonomin. Så liten som den nordkoreanska ekonomin är, kan varje ökning av utländska investeringar och handel få stor betydelse, anser bedömare.

Å andra sidan väntas en starkare ekonomi också stärka den nordkoreanska politiska ledningen.

Misstankar kvar

USA och de andra länderna inom rikemansklubben G8 betonar att det krävs noggranna kontroller och fortsatt öppenhet från Nordkoreas sida innan misstänksamheten mot landet kan dämpas.

USA:s utrikesminister Condoleezza Rice sade vid G8:s möte i Kyoto i Japan på fredagen att det är viktigt att allt som Nordkorea påstår sig ha genomfört eller ska genomföra verkligen kontrolleras i minsta detalj.

– Vi har också en rad allvarliga frågor om Nordkoreas verksamhet med höganrikat uran och spridning av nukleärt material, sade Rice.