Kirurg sålde likdelar – får fängelse

1 av 2
rik på lik Kirurgen Michael Mastromarino döms för att ha opererat bort organ ur lik och sedan sålt dem vidare.
NYHETER

Den huvudansvarige i en härva där stulna likdelar såldes för transplantationer dömdes på fredagen till 54 års fängelse av en domstol i New York.

Den före detta tandläkaren Michael Mastromarino har erkänt sig skyldig och bad under rättegången drabbade organmottagare samt anhöriga till de döda om ursäkt.

Bland de omkring 1 000 lik som plundrades fanns kroppen efter den välkände brittiske journalisten Alistair Cooke.

Den före detta tandläkaren Michael Mastromarino kan inte bli aktuell för benådning förrän efter 18 år i fängelse.

"Krossat min familj"

– Hans sjuka, vidriga och förfärliga handlingar har krossat min familj, sade en 44-årig kvinna som vittnade i domstolen, enligt Reuters. Hon fick hepatit B i samband med en operation där stulen vävnad användes.

Hela historien har liknats vid en billig skräckfilm. Mastromarinos liga bedrev begravningsbyråverksamhet och kunde ostört plundra lik på benbitar, senor, hud och andra delar. De utfärdade falska dokument om likdelarna, som bland annat garanterades vara fria från sjukdomar och komma från yngre personer än vad som alltid var fallet.

Alistair Cooke var 95 år gammal när han dog i lungcancer.

Miljoner dollar

Begravningsentreprenörerna ska också ha haft för vana att slänga använda handskar och verktyg i kropparna innan de syddes igen, för att undanröja bevis.

Ligan höll på i drygt fem år och beräknas ha tjänat flera miljoner dollar på sin hantering, innan det hela uppdagades 2006. Omkring 10 000 personer kan ha fått plundrade likdelar intransplanterade, skriver amerikanska medier.

I förra veckan dömdes en av Mastromarinos medarbetare till 27 års fängelse, medan två andra ännu inte har fått sina straff.

TT