Tidigare dömd för sex- brott – mot sin dotter

Körskolläraren antogs ändå till utbildningen

Foto: Foto: JANNE ÅKESSON
våldtog elev Under körlektionen i onsdags kväll kidnappades och våldtogs en 19-årig kvinna av den 43-årige bilskolläraren. Han är tidigare dömd för flera sexbrott och har suttit i fängelse. På utbildningen för trafikskollärare ansågs han olämplig – men Skolverket insisterade på att mannen ändå skulle godkännas.
NYHETER

Bilskolläraren kidnappade och våldtog sin elev.

Det var inte första gången.

Mannen är tidigare dömd för flera sexbrott.

Senast för att ha förgripit sig på sin egen dotter.

Mitt under lektionen körde den 43-årige körskolläraren i väg med sin unga elev. I ett ensligt hus söder om Stockholm våldtog han henne.

Vid flera tillfällen har han tidigare dömts för sexbrott. Senast 2002 fick han sex månaders fängelse för sexuellt utnyttjande av sin egen dotter. Under rättegången berättade barnets mamma om hur bilskolläraren ”saknade respekt för sexuella gränser i sitt umgänge”.

Mannen har också dömts för sexbrott i Norge och suttit två år i fängelse för knivrån.

Ändå antogs mannen till utbildningen för trafikskollärare.

Ansågs olämplig

Hans lärare Jeannette Jedbäck bedömde honom ganska snart som klart olämplig. Gång efter gång under den 1,5 år långa utbildningen hade hon personliga samtal med mannen. Dels för att han inte klarade av utbildningen, dels på grund av hans beteende.

I december underkände Jeannette Jedbäck honom.

– Det var något som inte var rätt i huvudet på honom, han hade ett hemskt humör och kunde börja gorma och skrika. Ibland dök han inte upp när vi bestämt tid och han vägrade prata något annat språk än norska, säger hon.

Enligt Jedbäck ville Skolverket inte gå med på underkännandet.

– De sa att det var vårt uppdrag att se till att han blev godkänd. Om han var lämplig eller inte spelade ingen roll, säger hon.

Staten betalade

Utbildningen bekostades av staten. 43-åringen hade varit arbetslös och långtidssjukskriven för sina psykiska problem. Med sitt nya yrke skulle han få en chans att försörja sig själv.

Trots alla varningssignaler valde Värmdö tekniska gymnasium att göra som Skolverket ville. De förlängde utbildningen och kontaktade en körskola i södra Stockholm som tog emot mannen för sju veckors praktik.

Ingen kände till hans tidigare brottslighet.

– Det är inte klokt, varför kontrolleras inte eleverna innan de antas till utbildningen, säger den misstänktes chef på körskolan.

Häktades i går

Nu efterlyser Jeannette Jedbäck bättre kontroll och hårdare antagningskrav för blivande trafiklärare.

– Det är hela vår yrkeskårs förtroende som står på spel, det måste finnas en möjlighet att koppla bort människor som inte är lämpliga som lärare, säger hon.

Mannen häktades i går av Södertörns tingsrätt på sannolika skäl, den starkare misstankegraden.

– Han nekar till anklagelserna, men bevisläget ser bra ut, säger kammaråklagare Nils Lundberg.