Dagens namn: Jonas, Jens
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Nyheter

DE FYRAS GÄNG

Ändrade stadgar och fusk med fakturor gav kompisgänget all makt i Sverigedemokraterna

PARTYPOLARE Sverigedemokraterna storsatsade på Almedalsveckan 2007. Men bilderna på partiledaren Jimmie Åkesson (i glasögon) och partisekreteraren Björn Söder (längst till vänster), som åkte lyxbil och drack champagne, rörde upp heta känslor i partiet. Foto: Stefan Jerrevång   PARTYPOLARE Sverigedemokraterna storsatsade på Almedalsveckan 2007. Men bilderna på partiledaren Jimmie Åkesson (i glasögon) och partisekreteraren Björn Söder (längst till vänster), som åkte lyxbil och drack champagne, rörde upp heta känslor i partiet. Foto: Stefan Jerrevång

Rädslan för invandrare ska ta Sverigedemokraterna till toppen. Mycket talar för att de kommer att lyckas. I fyra dagar granskar Aftonbladet partiet som står på tröskeln till EU-parlamentet och riksdagen.

     


 I går följde Jan Guillou partiledaren Jimmie Åkesson.
 I dag visar vi hur partiledningen kört över gräsrötterna och kapat åt sig makten.

     

På knappt fyra år har de erövrat Sverigedemokraterna.

Aftonbladet kan i dag avslöja hur ”De fyras gäng” tagit kontroll över pengarna och koncentrerat makten till Skåne.

Siktet är inställt på riksdagen.

På vägen dit offras gräsrötterna.

Sverigedemokraterna har sedan starten haft som mål att bli en folkrörelse. I medlemshandboken ”Grundkurs för Sverigedemokrater” står: ”I ett lagarbete av Sverigedemokraternas slag finns det alltid plats för och behov av alla som har ett engagemang”.

– Vi vill marknadsföra oss som en folkrörelse, säger partisekreteraren Björn Söder.

Verkligheten är en annan. Aftonbladet har talat med ett 50-tal nuvarande och tidigare Sverigedemokrater. Eftersom det är förbjudet att prata med media om interna konflikter vill flera vara anonyma. Men uppfattningen är densamma: Gräsrötternas ställning har kraftigt försvagats.

De fyra prydliga unga män som utgör partiledningens innersta kärna, har effektivt tryckt ner all intern opposition.

– Du ska inte ha några egna åsikter. Du ska bara ha en åsikt och det är deras, säger Keith Johansson, som fram till i somras var ordförande i Orust.

”De fyras gäng”, eller ”Fantastiska fyran”, som anhängarna kallar dem, är partiledaren Jimmie Åkesson, 29, partisekreteraren Björn Söder, 33, presschefen Mattias Karlsson, 31, och Richard Jomshof, 39, chefredaktör för partitidningen SD-Kuriren.

”Det krävdes handlingskraft”

De träffades i Lund. 1999 bildade de Nationaldemokratiska studentföreningen. Samtidigt var de medlemmar i SD och märkte snart att här fanns vägen till framgång.

– Vi var fast beslutna om att ändra partiet för att nå framgång och på allvar kunna påverka folks vardag, då krävdes handlingskraft. Det stod vi för, säger Björn Söder.

Det verkliga genombrottet kom 2000 när ”Fyran” tog över partitidningen SD-kuriren. Därmed hade de makten över all information, både internt och externt. Det var nu de svetsades samman.

2005 lyckades Jimmie Åkesson väljas till partiledare. Kvartetten hade manövrerat ut Mikael Jansson, som suttit tio år på partiledarposten. Nu började ett intensivt arbete för att säkra makten.

Så ändrade de stadgarna

Sedan valet 2002 har partiet flest medlemmar i södra Sverige. Den som vill regera partiet, måste regera det mäktiga Syddistriktet.

Det har ”Fyran” åstadkommit genom att ändra stadgarna på flera viktiga punkter:

 Tidigare avgjorde folkmängd hur många ombud distrikten fick skicka till riksårsmötena, partiets högsta beslutande organ. Nu avgör antalet medlemmar. Med 49 ombud från Syd mot 21 i Stockholm och 25 i Göteborg kunde ”Fyran” i fjol lätt driva igenom sina idéer och slå ut all organiserad opposition.

  Förra året slopades riksårsmötena till förmån för landsdagar vartannat år. Gräsrötternas chans att påverka partiet minskade drastiskt.

  Tidigare krävdes enhällighet för beslut i det mäktiga verkställande utskottet. I dag räcker enkel majoritet. Därmed kan ”Fyran” lätt slå ned allt motstånd eftersom de sitter på fyra av sex stolar.

  Varje kommunförening ska betala 40 procent av det kommunala partistödet till riksorganisationen. Tidigare var det 25 procent.

Skälet är enkelt: Valrörelser kostar pengar. Partiledningen räknar med att valen i år och nästa år kommer att kosta 18 miljoner, enligt en uträkning som Aftonbladet tagit del av.

Så fejkade de fakturorna

Framgångarna i valet 2006 gav SD ett rejält tillskott i kassan. Bara för kommunerna i Syd blir det 4,6 miljoner – varje år. Det är pengar som partiledningen vill åt – och Syd har agerat pengaindrivare.

Distriktet kräver in 50 procent av stödet. Den kommunförening som protesterat har fått fakturor på material och utbildningar de aldrig har beställt.

– Det har i princip bara handlat om att komma åt pengarna. De hittade på kurser när jag protesterade, säger en källa.

En annan SD-medlem säger:

– Jag vågade inte låta bli att betala. Det är inte så lätt att säga nej när det kommer en faktura.

Aftonbladet har tagit del av ett antal fakturor från 2007 och 2008. Posterna är desamma oavsett kommun. Syd vill ha betalt för utbildningsmaterial, utbildning, flygblad, utskick och information för varierande belopp. Varje faktura uppgår till exakt hälften av partistödet.

– Vi behöver ha in pengarna innan vi drar igång saker och ting. Det är en förskottsbetalning, säger Kaarina Andersson, kassör i Syd och en av revisorerna.

Hade det inte varit bättre att låta föreningarna beställa materialet och sedan skickat faktura?

– Det kan diskuteras men det gäller att få in pengarna så snabbt som möjligt.

”Många har saknat en ledning”

Men enligt förarbetena till kommunallagen ska partistödet uteslutande avse ”den partiverksamhet som är anknuten till kommunen respektive landstinget”.

Fyra av riksdagspartierna skickar också pengar uppåt i organisationen. Men inget parti skickar så mycket som SD.

Betalningen till Syd ska enligt fakturorna täcka massutskick till hushållen. Men Aftonbladet har läst ett hemligt styrelsebeslut från januari i år som visar att det inte stämmer. Varje förening kommer inför sommarens EU-val att krävas på ytterligare 1,50 kronor per hushåll för ett gemensamt postutskick.

Kraven på pengar leder till att föreningarna utarmas ekonomiskt. Medlemmar som lagt ut tusentals kronor ur egen ficka, kan inte räkna med ersättning.

Partisekreteraren Björn Söder vill inte alls hålla med om att Sverigedemokraterna är toppstyrt.

– Tvärtom, många har saknat en ordentlig ledning. Vi har rensat partiet från personer som har en egen agenda.

Alla förändringar av stadgarna har skett i god demokratisk ordning, menar han.

– Vi har demokratiska stadgar och medlemmarna har inflytande genom att välja ombud.

Jimmie Åkesson, 29 år

Yrke: Kommunpolitiker i Sölvesborg och partiledare för SD.

Bor: Sölvesborg.

Familj: Sambon Ellinor Karlsson, syster till presschefen Mattias Karlsson.

Inkomst: Cirka 27 995 i månaden i lön från SD.

Övrigt: Partiets städade ansikte utåt. Sägs sakna den karisma som krävs för att vinna val. Har hårdbantat och bytt stil, från kostym till v-ringat och jeans. Träffade Björn Söder 1996.

Björn Söder, 33 år

Yrke: Kommunpolitiker i Helsingborg och gruppledare i Region Skåne. Partisekreterare.

Bor: Helsingborg.

Familj: Hustrun Frida.

Inkomst: 35 000 kronor i månaden.

Övrigt: Hjärnan bakom maktövertagandet. Uppfattas som den verklige ledaren men hans hetsiga temperament gör honom omöjlig som partiledare. Stack ut bland klasskamraterna på gymnasiet med sitt rakade hår, kängor och bomberjacka.

Mattias Karlsson, 31 år

Yrke: Politisk sekreterare i Malmö kommun. Presschef SD.

Bor: Veberöd utanför Lund.

Familj: Hustrun Gabriella, sonen

Alvin, 5.

Inkomst: 376 400 kronor (2007).

Övrigt: Gängets ideolog. Har skrivit de senaste årens partiprogram. Blev presschef 2002.

Richard Jomshof, 39 år.

Yrke: Kommunpolitiker i Karlskrona och region Blekinge. Chefredaktör SD-kuriren.

Bor: Karlskrona.

Familj: Hustrun Linda, Ludwig, 5, och Mowitz, 2.

Inkomst: 462 500 kronor (2007).

Övrigt: Den försiktige filosofen. Fick sluta som lärare när det blev känt att han var Sverigedemokrat. Bytte namn till Jomshof från Johansson 1999. Pappa från Finland. Spelar i syntgruppen Elegant Machinery. Blev chefredaktör för SD-kuriren 2002.

SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet