Saab begär rekonstruktion

Foto: Scanpix
NYHETER

Saab har lämnat in en ansökan om rekonstruktion till tingsrätten i Vänersborg, uppger Christer Nilsson på Saabs informationsavdelning, enligt Ekot i Sveriges Radio.

Redan under dagen väntas beskedet om rekonstruktionen godtas att komma. Saab Automobiles begäran om rekonstruktion kom in till tingsrätten i Vänersborg tjugo minuter över nio.

– Mer information kommer på en presskonferens vid Saab-museet i Trollhättan klockan 14.40, säger Joe Oliver vid Saabs pressjour till aftonbladet.se.

Självständigt

Saab-ägaren General Motors bekräftar i ett pressmeddelande på fredagen att Saab kommer att ansöka om rekonstruktion. Syftet är att skapa ett helt självständigt bolag.

En förvaltare utsedd av domstol kommer att leda processen.

Mer inom kort

FAKTA

Saab Automobile

Saab Automobile har omkring 4 100 anställda. Cirka 3 700 av dessa finns i Trollhättan. Saab har även lager i Nyköping och ett kontor i Stockholm.

Företaget är sedan år 2000 helägt av General Motors (GM), via ett kanadensiskt dotterbolag.

Modellerna 9-3 och 9-5 byggs på fabriken i Trollhättan. 9-3 Cabriolet byggs av Magna Steyr i Graz, Österrike. Kontraktet med Magna Steyr går ut i år.

En ny 9-5 ska enligt tidigare plan börja tillverkas i år på GM:s fabrik i tyska Rüsselsheim.

Den lilla stadsjeepen 9-4 X ska enligt tidigare plan tillverkas i Mexiko, med start 2010. Den stora stadsjeepen 9-7 X, som bara byggts och sålts i USA, slutade tillverkas före jul.

Saab har som mest sålt 133 000 bilar under ett år. Det var 2006. I fjol såldes strax under 94 000 bilar.

Den första Saab-bilen, som liknade ett flygplan utan vingar, visades 1947.

TT