Grisen Gloria låg bakom branden

Nu söker hon vård för brännskadorna

NYHETER

Gloria råkade välta en lampa över några filtar.

Lägenheten fylldes av rök och giftiga gaser.

Nu vill ingen ta emot den brännskadade grisen.

Foto: Foto: PRIVAT
Får ingen vård Här är Gloria, 3,5, som orsakade branden. Ingen veterinär vill ta hand om henne trots att hon kan ha fått frätskador i lungorna av brandröken.

När rökdykarna gick in i lägenheten i Torvalla i Östersund i går eftermiddag fick de ganska omgående syn på Gloria i värmekameran.

”Bastant dam”

Men grisen ville inte bli räddad.

– När de försökte putta ut henne så protesterade hon. De åkte på en jävla utskällning. Och det är ju en ganska bastant dam, säger Peter Frykman räddningsledare vid räddningstjänsten i Östersund.

Branden startade när Gloria välte en lampa vid sin ”stia” i vardagsrummet, där hon har filtar och kuddar att böka med.

– Eftersom det brunnit i syntetmaterial hade det bildats mycket farliga gaser. Lägenheten var fullständigt kolsvart, säger Frykman.

Nu har Gloria blivit ett offer för vårdkarusellen. Ingen veterinär vill ta emot grisen, som kan ha frätskador på lungorna.

– Djursjukhuset har röntgen men ingen kunskap om grisar. Distriktsveterinären har kunskapen men ingen röntgenapparat, berättar husse Mikael Alke, 18 år.

Skönt med dusch

Gloria gick för egen maskin i koppel hem till Mikaels farmor efter att hon räddats, men dagens prövningar stannade inte där. Hennes svarta, svedda kropp krävde en dusch. Något som inte föll i god jord.

– Uttrycket skrika som en gris har fått en ny innebörd. Men när hon väl var i duschen så tyckte hon att det var skönt. Då satte hon sig ner, säger Mikael.

FAKTA

Gillar soff-häng

Namn: Gloria.

Ålder: 3,5 år.

Vikt: 45 kilo.

Intressen: Ligga i soffan och titta på tv, promenader på gräs, bli kliad på magen, hålla koll på sin ”flock”.

Favoritmat: Pasta, havregryn och sugg-foder.