Dagens namn: Torsten, Torun
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Nyheter

”Det blev kaos”

Vargjakten kritiseras för dålig organisation

”Inget var förberett” Nu höjs kritiska röster mot vargjakten. ”Inget var förberett, klart det blev kaos. Hur ska 12 000 man kunna ringa och rapportera till länsstyrelsen”, säger Ann Dahlerus på svenska rovdjursföreningen. Men miljöminister Andreas Carlgren är nöjd. Första vargen sköts 8.43 norr om Hagfors i Värmland. ”Inget var förberett” Nu höjs kritiska röster mot vargjakten. ”Inget var förberett, klart det blev kaos. Hur ska 12 000 man kunna ringa och rapportera till länsstyrelsen”, säger Ann Dahlerus på svenska rovdjursföreningen. Men miljöminister Andreas Carlgren är nöjd. Första vargen sköts 8.43 norr om Hagfors i Värmland.

Efter två dagars jakt har 25 av 27 vargar dödats.

Betydligt fler kan ha skjutits.

– Inget var förberett. Klart det blev kaos, ­säger Ann Dahlerus på Svenska rovdjursförbundet.

Dalarna hade tilldelats 9 av de 27 vargar som får skjutas. Men redan efter några timmar var tio vargar döda.

– Politikerna har tvingat fram det här väldigt snabbt och därför har ingen hunnit förbereda sig på något sätt, säger Ann Dahlerus, generalsekreterare på Svenska rovdjursförbundet.

De 12 000 jägare som registrerat sig till jakten var tvungna att en gång i timmen kontrollera länsstyrelsens telefonsvarare för att veta hur många vargar av kvoten som var kvar.

Ska utvärdera regler

Och jägarna rapporterade plikttroget varje gång en varg sköts, men trots det hann fler vargar än tillåtet skjutas innan jakten avlystes.

– Det var väldigt bra förutsättningar för jakt och därför gick mycket fortare än vi räknat med. Ändå hade vi skärpt reglerna från annan rovdjursjakt, säger Eva Thörnelöf, chef på naturresursavdelningen på Naturvårdsverket.

Behövs det skärpta regler?

– Det är sånt vi ska utvärdera till nästa år.

Får något av de andra länen skjuta en varg mindre nu?

– Nej, vi har en säkerhetsintervall om det skulle skjutas någon varg för mycket.

Carlgren nöjd

I Värmland har jägarna ett eget sms-system. Då får de ett meddelande varje gång en varg blir skjuten. Men något sådant har inte Naturvårdsverket tittat på.

Miljöminister Andreas Carlgren säger att jakten överlag har varit mycket kontrollerad och räknar med att den återkommer nästa år.

Men Stig-Åke Svensson, miljövårdsdirektör på länsstyrelsen i Dalarna, är kritisk till hur jakten har gått till. Efter förutsättningarna är han nöjd att inte ännu fler vargar sköts.

– Det är klart det blev ­kaos. Hur ska 12 000 man kunna ringa och rapportera till länsstyrelsen? säger Ann Dahlerus.

Vargstammen ska förstärkas

 Av den totala kvoten i landet på 27 vargar återstod tre efter avslutad jakt i går, söndag. Ett djur i Örebro län och två i Gävleborg.

 Det finns ett riksdagsbeslut om förstärkning av vargstammen i Sverige. Fram till 2014 ska den svenska vargstammen förstärkas med maximalt 20 djur. Syftet är att bryta inavel.

 I första hand står hoppet till naturlig varginvandring, i andra hand kommer man flytta naturligt invandrad varg till området söder om renskötselområdet. Ett tredje alternativ är att ”importera” varg av östligt ursprung till Sverige.

 De skjutna vargkropparna ska nu föras till Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) i Uppsala. Vargarna ska genomgå en rutinobduktion där djurens organ granskas och analyseras. SVA kommer göra en hälsokontroll och leta efter sjukliga förändringar.

Källa: TT

SÅ MÅNGA VARGAR HAR SKJUTITS

Gävleborgs län: 1 av 3 vargar skjutna.

Dalarnas län: 10 ­vargar skjutna (en för mycket, dras dock inte bort från totala kvoten).

Örebro län: 2 av 3 vargar skjutna.

Värmlands län: 9 av 9 vargar skjutna.

Västra Götaland: 3 av 3 vargar skjutna.

SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet