15 000 mister sjukpenningen

Försäkringskassan jobbar för att hinna meddela alla

NYHETER

15 000 långtidssjukskrivna kommer att utförsäkras från Försäkringskassan till årsskiftet.

Och nu jobbar kassan febrilt med att hinna informera alla i tid.

– Jag tror vi kommer klara det, men det går inte att garantera, säger Ann-Sofi Blomkvist, presschef vid Försäkringskassan.

Nästan alla av de 15 000 utförsäkrade kommer alltså bli av med sjukpenningen och istället gå över i ett introduktionsprogram hos Arbetsförmedlingen.

Tanken är att de långtidssjukskrivna ska lotsas in i arbetslivet igen. Men tills dess kommer de räknas som arbetslösa.

Nu jobbar Försäkringskassan febrilt med att meddela alla berörda om vad som händer.

Skickar brev och ringer

– Vi kommer att skicka ett brev till de här 15 000. Det är en samordnad information om vad som gäller i Försäkringskassan, samt om vad som händer i Arbetsförmedling. Och hur viktigt det är att alla anmäler sig till A-kassan för där får en högre ersättning, säger Ann-Sofi Blomkvist, presschef vid Försäkringskassan.

Brevet har skickats ut och de som inte hör av sig ska bli uppringda.

Kommer ni få ut informationen till alla?

– Ja det tror jag. Men man kan aldrig säga att vi kan nå alla, det går inte att garantera. Vi försöker med det, säger Ann-Sofi Blomkvist.

Högst 680 kronor om dagen

Den första juli 2008 beslutades det om nya regler i sjukförsäkringen. De 15 000 som utförsäkras nu har alla nått den borte tidsgränsen för sjukersättningen enligt de nya reglerna.

Den ersättning de utförsäkrade nu kommer få blir inkomstbaserad. Och medlemskap i A-kassan har stor påverkan på beloppet.

För de som redan är medlemmar i A-kassan innebär det som högst 680 kronor om dagen, men för icke medlemmar bara 223 kronor om dagen.

ARTIKELN HANDLAR OM