Dagens namn: Matteus
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Nyheter

Piskad – att vinna

FRÅN FÖRLORARE – TILL VINNARE Stödet för Mona Sahlin minskar – men inom partiet står hon stabilt. Nu måste hon få förroende nog för att ta hem valet nästa år. Annars kan hennes politiska karriär vara över.   FRÅN FÖRLORARE – TILL VINNARE Stödet för Mona Sahlin minskar – men inom partiet står hon stabilt. Nu måste hon få förroende nog för att ta hem valet nästa år. Annars kan hennes politiska karriär vara över. Foto: Lotte Fernvall
Detta klipp finns inte längre på aftonbladet.se, men prova gärna Aftonbladet TV.

Tala ur skägget, Mona!

Aftonbladets Lena Mellin om hur Sahlin ska vända trenden.

Detta klipp finns inte längre på aftonbladet.se, men prova gärna Aftonbladet TV.

S02E01: Sahlin läxar upp programledaren

S02E01: Frågan om nya skatten får det att hetta till direkt mellan Mona Sahlin (S) och Sanna Rayman.

EN NY TID

Mona Sahlin gav den första kommentaren på Norra Latin i Stockholm. Det var 17 september 2006, vallokalerna hade stängt och prognosen pekade på alliansseger.

– Vi har mycket att fundera på om det här står sig, sa hon.

Det stod sig. Valresultatet blev historiskt dåligt och det var Mona Sahlin som fick ta hand om hemläxan.

När hon sex månader senare valdes till Göran Perssons efterträdare lovade hon en ny tid, ett nytt ledarskap och en ny politik.

Hon höll sitt löfte: på kongressen som startar i dag ska partiet fatta beslut om en i stora delar ny politik. Hela partiet har fått vara med i processen – borta är Göran Perssons envälde.

Men trots att Socialdemokraterna ville ha en ny typ av ledare har hyllningarna uteblivit.

Omställningen var inte så enkel som man trodde.

– I leden undrar man vad Sahlin vill. Konstigt nog är det ofta samma personer som under Perssons tid klagade och tyckte att han bestämde allt. Nu vill man ha raka rör från Sahlin, säger en socialdemokrat från den fackliga sidan.

Men det handlar inte bara om ovana vid ett nytt ledarskap.

Mona Sahlin går till kongress med sitt svåraste år som partiledare bakom sig.MISSTAGET

Förra hösten ledde oppositionen stort i alla mätningar. Ändå var många socialdemokrater missnöjda: det tog tid att forma den nya politiken och det som läckte ut signalerade en högervridning med hårdare krav på sjuka och arbetslösa. Dessutom hade Sahlin gjort upp med Miljöpartiet i Almedalen utan att informera Vänsterpartiet.

– Det fanns en allmän uppfattning om att det började bli trångt i mittfåran, säger Janne Rudén, ordförande för Seko.

När Sahlin i oktober stängde ute Vänsterpartiet från ett möjligt rödgrönt regeringssamarbete – utan att ha förankrat det i partiledningen – fick kritikerna nog. Utspelet ledde till ramaskri inom partiet och Sahlin tvingades backa.

– Hon hade helt missuppfattat läget. Det fördes inga diskussioner om att utesluta Vänsterpartiet, säger en socialdemokrat med insyn.

Samtidigt spelade finanskrisen regeringen i händerna. Fredrik Reinfeldt framstod som ansvarsfull och förtroendeingivande – Sahlin som att hon förlorat kontrollen.

AMF-skandalen våren 2009 förstärkte bilden av ett parti i kris. På ett halvår tappade S nästan var femte sympatisör.

I april gick regeringen för första gången om de rödgröna i opinionen och rekordlåga 27 procent hade stort eller mycket stort förtroende för Mona Sahlin.

– Inför första maj var trycket väldigt hårt både på partiet och på partiordföranden, säger Skånedistriktets ordförande Heléne Fritzon.VÄNDNINGEN

Mona Sahlin valde att tala i Skåne – det distrikt som stått för den hårdaste kritiken ända sedan hon blev vald. Chansningen gick hem. I ett sommarvarmt Malmö höll hon ett av sina viktigaste tal som partiledare. Närmare 6 000 fick höra henne gå till hårt angrepp på regeringen samtidigt som hon levererade klassiska S-budskap om återställd a-kassa och höjd skatt för de rikaste.

– Det var en mycket tydlig vändning. Mona Sahlin visade ett tydligt ledarskap och partiet bestämde att nu får det vara nog. Efter första maj är stämningen väldigt framåt och det finns en vilja att göra skillnad i debatten, säger Heléne Fritzon.

Den bilden bekräftas av flera socialdemokrater Aftonbladet talat med. Sahlin står stark. Och de som tvivlar på hennes styrka upplever inte att de har några val. Men även om första maj blev vändpunkten för Sahlin internt har hon inte lyckats övertyga väljarna. I varje mätning har förtroenderaset fortsatt. Toppnoteringen uppmättes i december 2007 då 48 procent hade stort eller mycket stort förtroende för henne. I dag är siffran nere på 23 procent, enligt Aftonbladet/Sifo. Därmed slår hon Göran Perssons bottennotering på 27 procent efter den skandalkantade Sydafrikaresan år 2000.

I partiet märks frustrationen.

– Det är som två olika bilder. Internt har hon en otroligt stark ställning, men hon lyckas inte nå ut i media. Hon hamnar på defensiven, säger en ledande socialdemokrat.

Den S-märkta statsvetaren Ulf Bjereld tror att sympatiraset hos väljarna hänger ihop med att hon tidigare varit ifrågasatt hos de egna.

– Om hon inte ifrågasätts lika starkt internt längre öppnar det för att hennes ställning även stärks i valmanskåren som helhet, säger han.

Svenska väljare röstar traditionellt sett inte på person, utan på parti. Men när fokus läggs på låga förtroendesiffror riskerar den viktiga sakpolitiken att hamna i skymundan – och självförtroendet kan skadas.

– Det har varit ett jättetufft år både för mitt parti och för mig personligen, det har påverkat bilden av förtroendet. Jag får bara försöka jobba på med att få tillbaka förtroendet både för partiet och för att jag är en statsminister som kan leda landet, säger Mona Sahlin.VINNA ELLER FÖRSVINNA

Partikongressen blir början på valrörelsen. Nu ska en lång process bli handfast politik.

Lyckas Sahlin går hon till historien som den partiledare som moderniserade socialdemokratin.

Misslyckas hon och förlorar valet 2010 talar mycket för att hennes politiska liv är över.

– Det här är hennes chans. Hon måste vinna valet för att behålla makten, säger författaren och socialdemokraten Christer Isaksson som har skrivit boken ”I väntan på Mona Sahlin”.

– Socialdemokraterna är inte vana att förlora två val i rad. Att vara utanför makten i åtta år har inte hänt sedan 20-talet.

S-kongressen

2 500 personer är anmälda.

350 partiombud kommer.

1107 motioner ska behandlas

Socialdemokraternas kongress pågår i dagarna fem.

Här är de viktigaste hållpunkterna.

  Torsdag 29 oktober

9.00 En ansvarsfull ekonomisk politik samt fler jobb och en starkare arbetslinje står på programmet.

  Stridsfrågor: Nivån i a-kassan och sex timmars arbetsdag.

16.30 Val av partiordförande, partisekreterare och fem nya ledamöter till det mäktiga verkställande utskottet.

19.30 Jämställdhet och diskriminering.

  Stridsfråga: Kvotering i föräldraförsäkringen.

20.30 Utrikespolitik

  Stridsfråga: Svenska soldater i Afghanistan.

  Fredag 30 oktober

9.15 Ungdomspolitiken diskuteras.

11.00 Skola och utbildning.

  13.50 MONA SAHLIN CHATTAR MED AFTONBLADETS LÄSARE.

16.30 Klimat och miljöfrågor.

  Lördag 31 oktober

9.00 Högre kvalitet i välfärden. Förra justitieminister Anna-Greta Lejon gör comeback för att locka äldre väljare.

  Stridsfråga: Privatisering inom skola, vård och omsorg. Vinstutdelning i välfärden.

16.30 LO-ordförande Wanja Lundby-Wedin håller tal.

19.00 Kongressfest.

  Söndag 1 november

9.00 Ny kulturpolitik på programmet.

11.00 Mona Sahlin talar på temat ”Frihet växer ur jämlikhet”.

Fyra strider Sahlin inte får förlora

OPINIONEN Våren 2008 hade de tre oppositionspartierna ett opinionsövertag på nära 20 procentenheter. Men samarbetsfiaskot och AMF-skandalen i våras raderade ut försprånget. Sahlin har inte råd med några fler misstag om de rödgröna ska vinna valet.

RÖDGRÖN ENIGHET

 Skatterna, budgettaket, utrikespolitiken, skolan. S, V och MP har många tvistefrågor kvar att lösa till den gemensamma regeringsplattformen. Lars Ohly blir svårast att få in i leden. Räkna med hårda tag i förhandlingarna.

REINFELDT

 Mona Sahlin fortsätter att rasa i förtroendemätningarna. I Aftonbladet/Sifos senaste undersökning har bara 23 procent stort eller mycket stort förtroende för henne, mot Fredrik Reinfeldts 52 procent. Även om svenska väljare röstar mer på parti än på person börjar siffrorna bli besvärande för Sahlin.

PARTIET

 De hårdaste kritikerna har tystnat. Men det krävs inte många motgångar för att väcka liv i dem igen. Sahlin betraktas fortfarande som en lättviktare jämfört med Ingvar Carlsson och Göran Persson. Kongressen blir det första verkliga testet på hennes styrka internt.

SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet