Drack inte på fem dygn – skickades ändå hem

Aftonbladets medicin- reporter Mary Mårtensson om treårige Simon

Foto: LINA B EINARSSON och PRIVAT
simon blev bara tre år In onsdags sökte Simon Hamkos föräldrar hjälp. Sonen hade drabbats av feber och diarré. De tog honom till Astrid Lindgrens barnsjukhus, men skickades snart hem igen. I lördags morse dog Simon – av svininfluensa.
NYHETER

Varför skickades Simon, 3, hem?

Ett barn som hade flera symptom på svininfluensan, som varken hade ätit eller druckit på fem dygn – och som var ett riskbarn på grund av sin muskelsjukdom.

När Simons föräldrar första gången sökte vård för sin treårige son förra tisdagen, hade han inte ätit eller druckit på fem dygn. Han hade feber, diarré, hosta och kräktes – olika symptom på svininfluensa.

Simon hade dessutom en muskelsjukdom och tillhörde riskgrupperna.

Simons föräldrar gjorde det enda vettiga. De insåg att Simon behövde vård. De åkte till Närakuten Barn i Solna. Men där gjorde läkaren den medicinska bedömningen att Simon kunde åka hem.

Vi talar om ett barn som – jag upprepar – hade flera symptom på svininfluensan, med en muskelsjukdom i botten som kanske påverkade och försämrade hans andning. Ett barn som var så sjukt och svagt att han inte orkade dricka ordentligt på fem dygn.

På fredagskvällen blev Simons tillstånd livshotande. Denna gång åkte föräldrarna till Astrid Lindgrens barnsjukhus. Men hans liv gick inte att rädda. Simon avled några timmar senare.

Det är ungefär 200 meter mellan När­akuten Barn – och Astrid Lindgrens barnsjukhus intill.

Vad hade hänt om läkaren omedelbart hade skickat Simon dit – till sjukhuset – i stället för hem, förra tisdagen?

Hade Simons liv kunnat räddas då?