Ingen tar ansvar för Simons död

”Läkaren bedömde att han kunde vårdas hemma”

Foto: lina b einarsson
fick inte hjälp I går berättade Aftonbladet om treårige Simon som dog efter att ha varit sjuk i fem dagar. Hans föräldrar Rozin Bazer och Jack Hamko sökte hjälp två gånger. Men skickades hem igen.
NYHETER

Varken Astrid Lindgrens barnsjukhus eller Cityakuten anser att de har ansvaret för Simons död.

Simon Hamko.

Det blev i går fastställt att Simon Hamko var smittad av svininfluensan när han avled i lördags natt.

– Men vi vet inte orsaken till att barnet avled. Vi har därför i samråd med föräldrarna beslutat att göra en obduktion för att ta reda på dödsorsaken, säger Stefan Engqvist, verksamhetschef på Karolinska Universitetssjukhuset i Solna, dit Astrid Lindgrens barnsjukhus hör.

Två gånger sökte Simons föräldrar vård för sin lille son.

Första gången förra tisdagen klockan 11.35 på Närakuten Barn i Solna. Men Simon skickades hem.

Andra gången sent i fredags kväll på Astrid Lindgrens barnsjukhus i Solna. Men trots akuta medicinska insatser och intensivvård så dog Simon några timmar senare.

”Svårt att svara på”

Vem bär ansvaret för hans död?

I dagsläget: Ingen alls.

Varken Cityakuten, där Närakuten Barn ingår, eller Astrid Lindgrens barnsjukhus anser att de gjort fel.

– Jag kan börja med att beklaga det fruktansvärda som har hänt, säger Per Salomonsson, medicinskt ansvarig på privata Cityakuten.

Varför skickades Simon hem från Närakuten Barn?

– Jag har ögnat igenom journalen. Läkaren gjorde en noggrann undersökning av pojken och bedömde att han kunde fortsätta att vårdas i hemmet.

Simon hade flera symptom på svininfluensan. Han hörde till riskgrupperna och han hade inte ätit eller druckit på fem dygn. Är inte det skäl nog för att lägga in ett barn för sjukhusvård?

– Det är jättesvårt att svara på. Man måste göra en total bedömning av riskerna och allmäntillståndet. Om vi har agerat rätt eller inte kan jag i dagsläget inte svara på.

Varför skickades han inte direkt till Astrid Lindgrens barnsjukhus som har mer resurser?

– Läkaren bedömde att hans hälsa inte var hotad.

Har läkaren gjort en medicinsk felbedömning?

– Jag har inget som pekar på det i dagsläget.

Har Cityakuten gjort något fel?

– Vi kan ha gjort det. Jag kan inte svara på den frågan än. Jag tror inte att det blir möjligt att lägga fram en utredning förrän om ett par veckor, säger Per Samuelsson.

Tror inte de gjort fel

Tre dygn senare – i fredags kväll – fördes Simon livshotande sjuk till Astrid Lindgrens barnsjukhus. Där fick han enligt föräldrarna vänta 25 minuter på en läkare.

Felbedömdes hans tillstånd till en början?

– Som jag förstått det så uppfattade man situationen som väldigt allvarlig. På akuten gjorde man

alla möjliga typer av åtgärder för att hjälpa pojken. När man inte lyckades

fördes han till intensivvårdsavdelningen där han fick intensivvård under natten tills han avled, säger verksamhetschefen Stefan Engqvist.

Hade ni kunnat rädda Simon om han hade fått akutvård omedelbart?

– Det är en väldigt svår fråga att svara på. Det är en sköterska som gör den första bedömningen av allmäntillståndet. Man bedömde uppenbarligen att man kunde vänta en liten stund.

Har Astrid Lindgrens barnsjukhus gjort fel?

– Det finns ingen anledning att misstänkta att några fel har begåtts från vår sida. Obduktionen kommer att ske så snart som möjligt och först när den är klar kan vi fastställa dödsorsaken.