Varannan kör dagen efter

Motormännen: Det handlar om vår attityd till Svenssonbakfyllan

NYHETER

Tog du bilen i dag – trots att du drack alkohol i går?

Du är inte ensam.

Hälften av Aftonbladets läsare kör bil dagen efter.

Varje dag kör 15 000 svenskar rattfulla. Vissa har precis tagit sig ett glas när de sätter sig bakom ratten. Andra har inte druckit sedan dagen innan – men alkoholen har inte hunnit lämna kroppen.

– Det har blivit en attitydförändring för Svenssonbakfyllan. Vårt råd är att låta bilen stå hela dagen, säger Mikael Höög, pressansvarig för Motormännen.

Morgnarna är värst

Det har gjorts få undersökningar om folk som kör berusade dagen efter de druckit alkohol. Statens väg-och transportforskningsinstitut, VTI, gjorde en kontroll på vägar i tre län 2007. Det visade sig att fem gånger så många körde rattfulla på morgonen än under eftermiddagen och kvällen.

– Det är en signifikant högre siffra på morgonen, och det kan så klart bero på folk som druckit kvällen innan. Men exakt hur många det är som kör fulla dagen efter är det ingen som vet, säger Susanne Gustafsson, utredare på NTF.

"Låter du bilen stå hela dagen efter", är dagens fråga på Aftonbladet.se. Hälften av de 20 000 läsare som svarade först, svarade "nej". Varannan person kör alltså dagen efter, och kan vara en rattfyllerist.

"Ölen är mycket förrädisk, och sitter i olika länge på olika personer. Jag har kollegor som druckit samma mängder som jag där de skulle gå fria", skriver en man som åkte fast för rattfylla. Han väntar nu alltid 24 timmar innan han kör bil, oavsett hur mycket han druckit.

”Trött på kändisarnas tjat”

En annan man påpekar att de flesta inte kör bil även om de druckit små mängder alkohol. Men att insikten om hur påverkad man är försvinner dagen efter.

Andra läsare är mindre förstående.

"Åker man dit dagen efter, så har man druckit ganska mycket och även sent på natten. Är trött på detta tjat från kändisar och andra att de bara druckit ett par öl eller en halv flaska vin kvällen före", skriver en man från södra Sverige.

ARTIKELN HANDLAR OM