GM behåller Opel

NYHETER

Styrelsen för amerikanska biljätten General Motors (GM) har beslutat att behålla Opel.

I ett uttalande på tisdagen säger GM att bolagets styrelse fattat beslutet på grund av "den förbättrade marknaden för GM under de senaste månaderna, och betydelsen av Opel/Vauxhall för GM:s globala strategi".

Därmed faller planerna på att sälja Opel till kanadensiska bildelstillverkaren Magna, som backats upp av den ryska finanskoncernen Sberbank.

Diskussionerna om försäljningen av Opel har böljat fram och tillbaka sedan i februari, och i vågskålen ligger minst 10 500 av runt 50 000 Opeljobb i Europa. Det är så många som Magna har sagt sig vilja skära bort, men GM väntas dra ner mer än så om bilföretaget väljer att behålla tyska Opel.

I början av september verkade affären med Magna vara klar, men sedan dess har EU-kommissionen och flera EU-länder reagerat, och vill veta om den tyska statens stödpaket på 4,5 miljarder euro (cirka 45 miljarder kronor) var villkorat med att just Magna skulle få köpa Opel.

Flera av de andra europeiska länder som har Opelfabriker misstänker att inte bara rent ekonomiska, utan även politiska faktorer legat bakom affären. Bilarbetare i Belgien, Storbritannien, Polen och Spanien har rasat mot uppgifter om att Magna planerat att lägga ner Opelfabriker i dessa länder och behålla fabriker i Tyskland.

GM aviserade inga ändringar i planerna på att sälja Saab.

TT-AFP