”Jag trodde inte de skulle begå brott”

Foto: lars hedelin/privat
Sprängdåd 20 maj i år exploderar en bomb på Södermalm. OG:s ledare, Denho Acar är häktad.
NYHETER

När alla andra alternativ hade misslyckats fick han idén från ett inslag i SVT:s Rapport:

Att låta den kriminella organisationen OG:s inkasso­bolag driva in hans skuld.

– Jag hade aldrig en tanke på att de skulle begå några brott, säger den förre restaurangägaren som nu själv står åtalad.

Ur Aftonbladet.

Rättegången om sprängdådet på Södermalm i Stockholm i somras inleddes i säkerhetssalen i Stockholms tingsrätt i går.

Bland de åtalade finns OG:s Sverigeledare samt ledaren för OG:s ungdomsorganisation 15.7. Två andra sägs ha kopplingar till OG och den femte är den 41-årige man som gav OG uppdraget.

”Alla har betalat hittills”

Restaurangägaren hade rätten på sin sida för tio år sedan. Då slog tingsrätten fast att hans efterträdare var skyldig honom drygt 200? 000 kronor.

Men vare sig kronofogden eller någon annan kunde förmå efterträdaren att betala – han hävdade bara att han inte hade några pengar.

När OG:s ledare Denho Acar framträdde i SVT:s Rapport i ett inslag om ”Original Inkasso” fick han frågan om folk brukade betala.

– Alla har betalat hittills, sa Acar.

Inslaget som påannonserades av Claes Elfsberg spelades upp i rättssalen i går.

I en paus förklarar restaurangägaren för Aftonbladet att han tänkte att det kunde vara värt att pröva.

Han kontaktade Denho Acar som åtog sig ärendet. I uppdraget ingick absolut inte att spränga en bomb, vilket skedde i det här fallet när den skuldsatte inte betalade till OG.

– Nej, det fanns inte ens i tanken att det skulle förekomma något våld eller hot, säger 41-åringen, som nu står åtalad för anstiftan till försök till olaga tvång.

– Det framgår ju också av vår sms-kontakt att det är så, det har inte alls varit fråga om något våld eller hot. Det har inte varit några sådana diskussioner.

Ångrar sig djupt

Mannens advokat Marija Novosel Nyström inflikar att Rapport är en trovärdig källa, och att intrycket som gavs var att Acar drev ett lagligt inkassobolag.

– För att fällas krävs att det finns ett uppsåt och det har inte funnits i det här fallet, säger hon.

41-åringen är i dag djupt ångerfull att han tog kontakt med OG. Hade han vetat vad han vet i dag hade han aldrig gjort det, säger han och skakar på huvudet.

Vad skulle du vilja säga till dem som funderar på att anlita den här typen av inkassobolag?

– De ska nog tänka tänka sig för lite.

Rättegången kommer att pågå i flera dagar till och avslutas den 26 november.

FAKTA

Detta har hänt

?Klockan 03.50 den 20 maj i år exploderar en bomb i ett flerfamiljshus på

Fatburs Kvarngata 16 på Södermalm i Stockholm. Bomben trasar sönder en säkerhetsdörr av stål, och splitter från den slungas in i lägenheten. Där bor en kvinnlig journalist på TV4. Bara turen gjorde att hon klarade sig och att ingen annan blev skadad.

Gärningsmännen var i själva verket ute efter en annan person i huset men tog fel på dörr.

?När den mannen förhördes av polisen berättade han om att han blivit kontaktad av OG:s ledare Denho Acar, som nu är häktad i sin utevaro.

?På en av poltrådarna till bomben, under en bit silvertejp, hittades dna som gick att härleda till en person. Han är 18 år och har enligt polisen kopplingar till OG.

?Sammanlagt fem personer åtalas nu för inblandning i sprängdådet och ytterligare två åtalas för grovt narkotikabrott och grovt vapenbrott. Fem av de sju har enligt polisen kopplingar till OG.

?Organisationen är enligt Rikskrimnalen numera ”en ytterst splittrad gruppering”, med endast ett litet fåtal medlemmar kvar.