Åklagaren medger brister i utredning

NYHETER

Kammaråklagare Bengt Åsbäck medger att dokumentationen brister på en del punkter i utredningen av mordet i Sjöbotrakten, där en 15-åring står åtalad för att ha skjutit sin 19-åriga syster.

– Dokumentationen har inte varit särskilt bra, sade Åsbäck vid inledningen av den fortsatta rättegången i Ystads tingsrätt i dag.

Men han tillade att mängder av undersökningar har gjorts i gårdens fastigheter och på familjens kläder och skor, och när det inte har gett något av värde har det inte alltid redovisats i utredningsmaterialet.

Han berättade också att det har hittats flera olika fingeravtryck på de kartonger som täckte 19-åringens döda kroppar, men bara 15-åringens avtryck har gått att identifiera.

Åklagaren gjorde sitt uttalande som ett svar på kritik som 15-åringens försvarare Jörgen Malmunger framförde den första rättegångsdagen. Åsbäck hävdade också att den jämförande undersökning av ammunition som försvaret efterlyst är tekniskt svår att genomföra och dessutom har lågt bevisvärde. I utredningen utgår man ifrån att 19-åringen sköts ihjäl med ett salongsgevär som förvarades i gårdens vapenskåp men det har inte gått att med 100-procentig säkerhet slå fast att detta är mordvapnet. Åsbäck deklarerade, att några ytterligare undersökningar i den delen inte kommer att göras.

Kompisen till den mördade 19-åringen berättade om när hon och 15-åringen tillsammans fann den döda kroppen, som låg dold i ett förråd som redan var genomletat. Pojken ska sedan ha gått tillbaka in, flyttat på en skottkärra och därefter kallat på kompisen. Han lyste mot stället där kroppen låg, men den var då fortfarande väl dold av kartonger. Bara i en liten glipa kunde man ana något.

– Först såg jag ingenting. Sedan trodde jag först att det var en docka, berättade kompisen.

Hon beskriver det som att hon fick intrycket att 15-åringen visste var kroppen fanns och ville att hon skulle se den.

– Han uppmuntrar mig, vill att jag ska hitta den, berättade hon i rätten.

TT