Hon plagierade ur ’Solens mat’

Bo Hagström: ”Det känns som om jag har utsatts för inbrott.”

1 av 4
”Snor rakt av” ”Det är 40 års erfarenheter och research som någon jävel tror att man kan sno rakt av. Det råder inga tvivel om vem som är den stora auktoriteten när det gäller italiensk mat i Sverige”, säger Bo Hagström.
NYHETER

Matskribenten Caroline Hofberg plagierade Bo Hagström från Solens mat.

Nu dras hennes nya kokbok tillbaka.

– Det känns som jag utsatts för ett inbrott och någon jävel har rotat i mina lådor, säger Bo Hagström.

Norstedts förlag stoppade i går Caroline Hofbergs kokbok ”Italia amore” och näthandlare uppmanas nu att ta bort den ur sortimentet.

Det var Bo Hagström själv som upptäckte textstölden.

– Först blev jag bara paff. Sedan upptäckte jag att den ena texten efter den andra är stulen rakt av.

Är ovetande

I onsdags skickade Ica bokförlag, som ger ut Hagströms böcker, ett brev till Norstedts och påpekade likheterna.

– Vi har inte fått tag på författaren och jag skulle gärna vilja ha hennes kommentar först. Men de exempel på likheter vi har fått är så pass graverande plagiat att det är rimligt att stoppa boken, säger Per Faustino, faktachef på Norstedts.

När Aftonbladet når Caroline Hofberg i London är hon ovetande om bokbråket i Sverige:

– Jag vet inte vad jag ska säga. Jag har ägnat otroligt mycket tid och pengar åt det här. Jag har läst hur mycket som helst på nätet, läst böcker och gjort research på allt jag kommit över.

”Kan inte svara”

Hon säger att hon bara har en av Hagströms böcker. Men de påstådda stölderna kommer ur tre olika böcker.

Är det en slump?

– Jag kan inte svara på det. Jag har ingen koll på hur jag blandat texterna, jag har läst massor av böcker och information på nätet och sen samlar man ju allt i datorn.

Hon ber att få återkomma efter att ha pratat med förlaget men ringer inte tillbaka.

”Stulit av mig”

Bo Hagström är rasande:

– Det är plagiat rakt av. I stort sett alla bärande texter i boken har hon stulit av mig. Jag utgår från att min bok numer är den mest citerade efter bibeln. Och det är inte kul.

FAKTA

Så lika är böckerna – jämför själv

Bo Hagströms ”Solens mat”

”Salami är en hel vetenskap i Italien. De indelas i olika kategorier beroende på hur köttet malts, fine, media eller grossa. Är köttet handskuret, och då är det äkta hantverk, kallas det a punta di coltello. Till hantverksmässigt gjord salami använder man endast naturtarm (fjälster).”

Caroline Hofbergs ”Italia Amore”

”Salami är en hel vetenskap i Italien. Den indelas i olika kategorier beroende på hur köttet malts, fine, media eller grossa. Är köttet handskuret, alltså ett äkta hantverk, kallas det a punta di coltello. Till hantverksmässigt gjord salami använder man endast naturtarm.”

”Solens mat”

”En kronärtskocka är inte bara en kronärtskocka. Precis som när det gäller andra råvaror vårdar italienarna särart och mångfald.”

”Italia Amore”

”En kronärtskocka är inte bara en kronärtskocka. Precis som när det gäller andra råvaror vårdar italienarna särart och mångfald.”

Bo Hagströms ”Solens öar”

”Tomaten ansågs länge vara giftig och odlades bara som prydnadsväxt. Först under 1800-talet blev den vanlig i den italienska husmanskosten och fick en central roll i Italiens mest berömda rätter: pizza och pasta.”

”Italia Amore”

”Tomaten ansågs länge vara giftig och odlades bara som prydnadsväxt. Först under 1800-talet blev tomaten vanlig i den italienska husmanskosten och fick en central roll i Italiens mest berömda rätter: pizza och pasta”.