Världens roligaste skämtare bor i Sjöbo

NYHETER

Världens roligaste skämt handlar om en stockholmare, en skånsk bonde och en död anka.

Det vann i konkurrens bland 16 000 andra skämt i 30 länder.

Foto: PRIVAT
Jörgen Jönsson skrev världens roligaste skämt.

Grattis, Jörgen Jönsson, 48, från Sjöbo som skickade in världens roligaste skämt i en tävling i Reader's Digest. Har du kommit på skämtet själv?

– Nej, jag minns inte var det kommer ifrån men jag har haft det som mitt signum i många år och dragit det i mer än tio år.

Betyder det här att du är världens roligaste man?

– Nej, det tror jag inte. Några som är riktigt roliga är Robert Gustavsson och Tomas Pettersson.

Varför funkar skämtet i hela världen?

– Jo, för att man kan liksom byta ut delar av skämtet efter var man är. Är man i Skåne berättar man om Stockholmare, någon annanstans i Sverige om norrmän, i Italien om nord- eller syditalienare.

Hur valde du skämtet?

– Jag skickade bara in detta för det är det bästa jag har.

Var du klassens clown när du gick i skolan?

– Nej. Eller jo, kanske när jag gick på högskolan i Lund. Men jag är ändå rätt seriös i grunden.

Hur kommer detta förändra ditt liv?

– Inte ett dugg. Jag har dragit den rätt ofta genom tiderna på en massa fester. Så jag kommer inte dra den oftare nu. På vår oktoberfest har det blivit tradition att jag drar den. Man glömmer ju snabbt.

Vad skulle du aldrig skämta om?

– Cancer till exempel, för det fick jag själv för fyra fem år sedan.

Vad skrattade du åt senast?

– Det var i går eller förrgår när jag berättade om en dröm på middagen. Det är viktigt att skratta, det gör livet lättare.

Var funkar skämtet bäst?

– Bland skåningar, det är bara de som vet vad en koddaspark är.

Fotnot: En koddaspark är en spark i skrevet.

FAKTA

Världens roligaste skämt

En stockholmare som precis fått sin jaktlicens var i Skåne för att jaga and och hade blivit tilldelad ett jaktområde bredvid en gård mitt på slätten. Utanför gården stod en bonde och tittade intresserat på. Plötsligt kom några änder flygande och stockholmaren lyckades träffa en av dem. Nu hände det sig så att den landade på bondens mark, precis utanför jaktområdet. Stockholmaren rusade snabbt dit för att plocka upp anden, men bonden var redan där och sa:

– Anden landade på min mark och då är den min.

Stockholmaren började argumentera, men bonden stod på sig och sa :

– Kan vi inte komma överens får vi göra upp med en koddaspark.

Stockholmaren frågade vad det är för något.

–Det går till så att vi ställer oss mittemot varandra. Sedan sparkar jag dig allt vad jag kan i skrevet, och sedan gör du likadant på mig. Den som skriker minst får fågeln.”

Stockholmaren var tveksam, men ville gärna ha anden, så han gick med på förslaget. Skåningen rättade till trätofflorna och drog sedan till det värsta han kunde. Stockholmaren sjönk ihop men sa inte ett ord. Efter ett par minuter hade han rest sig och ställt sig beredd. Då sa bonden:

– Jag har tänkt på saken. Du kan ta anden.

Läs alla skämten

16 000 skämt från 30 länder kom skickades in till tävlingen. De tio bästa från varje land valdes ut, man röstade fram varje lands bästa på internet och sen gällde titeln världens roligaste skämt.

Jörgen Jönsson vann och fick 1 000 dollar.

Finland kom på andra plats, Ryssland på tredje, Mexiko på fjärde och USA på femte. Du kan läsa alla länders bästa skämt på engelska här (extern länk).