”Jag fick problem redan vecka 21”

Trebarnsmamman Kristin: Förlegad synen på gravida kvinnors problem

NYHETER

Gravida som drabbas av besvär i slutet av sin graviditet ska kunna få rätt till en särskild gravidpenning. Det föreslår regeringen i dag.

– Det är jättebra att graviditetsbesvären äntligen börjar tas på allvar, säger Kristin Jonsson, 35, som i veckan fick rätt mot Försäkringskassan om den sjukpenning hon tidigare nekats i samband med sin svåra graviditet.

Förslaget, som lämnas över från Arbetsförmågeutredningen till regeringen i dag, går ut på att gravida ska kunna plocka ut 30 dagars graviditetspenning. Ersättningen kan starta tidigast 30 dagar före den beräknade förlossningen och är tänkt att bli lika stor som föräldrapenningen.

Trebarnsmamman Kristin Jonsson stod i veckan som vinnare i en uppmärksammad dom där tingsrätten slog fast att Försäkringskassan diskriminerat henne och flera andra gravida kvinnor då de nekats sjukpenning trots sina besvär. Som plåster på såren får hon nu ett skadestånd på 50 000 kronor.

Behöver betänketid

Kristin Jonsson är i grunden positiv till det förslaget om den nya gravidpenningen, men är tveksam till gränsen på 30 dagar.

– Det är väldigt bra att de börjar se över den förlegade synen på gravida kvinnors problem. Men samtidigt finns det ju kvinnor som får problem mycket tidigare under sin graviditet. Jag fick problem redan i vecka 21, alltså fyra och en halv månad innan förlossningen, säger Kristin Jonsson.

Kristin Jonsson, som arbetar som busschaufför, kunde under sin senaste graviditet inte arbeta på grund av de svåra problem med foglossning och ryggont hon drabbades av. Hon efterlyser därför att graviditetsproblemen bedöms på en individnivå.

– Man måste se till individen och vad kvinnan har för arbete. Jag som busschaufför hade ingen chans att ta pauser eller lägga mig ner och vila en stund, vilket kanske andra gravida kvinnor har, säger Kristin Jonsson.

Om förslaget går i genom kommer gravidpenningen att betalas ut av Försäkringskassan. På Försäkringskassan vill man däremot inte ge någon kommentar till det nya förslaget.

– Det är för tidigt att säga något om det. Vi vill se betänkandet först, säger Staffan Karlsson, biträdande presschef på Försäkringskassan.