Ryssland tar över kusten

”Använder energipolitiken som vapen för att trycka på”

1 av 2 | Foto: reuters
120 mil lång I går sa regeringen ja till den rysk-tyska gasledningren. I och med den kommer, enligt kritiker, rörelsefriheten för ubåtar minska.
NYHETER

Rysk patrullering utanför svensk kust.

Minskad rörelsefrihet för svenska ubåtar.

Efter regeringens ja till gasledningen varnar kritiker för att Östersjön blir osäkrare.

– Vi ser redan en ökad militarisering, säger riksdagsledamoten Rolf K Nilsson (M).

Foto: ola åkeborn
på gång Rören finns redan i Verkö hamn utanför Karlskrona.

I Verkö hamn utanför Karlskrona ligger rören redo. De längsta är knappt 13 meter långa och 28,5 ton tunga. Närmare 9 000 har redan levererats.

48 mil i svensk zon

I går sa Sveriges regering ja till den 120 mil långa ledningen som ska förse Tyskland med rysk naturgas. 48 mil kommer att korsa svensk ekonomisk zon, som närmast två mil från Gotlands kust. Sverige hade kunnat säga nej – av miljöskäl.

Men gasledningen handlar lika mycket om säkerhets- och försvarspolitik, enligt kritikerna:

– Ryssland använder energipolitiken som ett vapen för att trycka på. Det har de gjort många gånger och ju mer beroende EU-området blir av rysk gas, desto mer vapen lägger man i händerna på Ryssland för att utöva påtryckningar, säger Miljöpartiets språkrör Maria Wetterstrand.

”Lämnats utanför”

Rysk militär i Östersjön är ingen nyhet. Men med gasledningen kommer närvaron att öka, varnar Rolf K Nilsson:

– Från rysk sida har man sagt att med gasledningen ska Östersjöflottan få en ny uppgift, och då ska flottan tillföras nya resurser. Vi ser redan en ökad militarisering av Östersjön. Sverige måste titta på det här både från säkerhets- och försvarspolitisk synpunkt.

Det har regeringen inte gjort. Säkerhetspolitiska aspekter har lämnats utanför bedömningen.

”Gör ingen skillnad”

Men miljöminister Andreas Carlgren tonar ner hotbilden.

– Man har redan i dag rätt att navigera på internationellt vatten. Det här gör ingen skillnad.

Men enligt Fredrik Westerlund, säkerhetspolitisk analytiker på Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, kan gasledningen få direkta konsekvenser för svenskt försvar:

– Man får utgå från att ledningen kommer att innehålla ett övervakningssystem som känner av fartygsrörelser. Då kan ubåtar inte passera Nordstream utan att bli registrerade. Det minskar rörelsefriheten.

FAKTA

Så säger politikerna

Maria Wetterstrand (MP)

Ryssland använder energipolitiken som ett vapen för att trycka på. Det har de gjort många gånger och ju mer beroende EU-området blir av rysk gas, desto mer vapen lägger man i händerna på Ryssland för att utöva påtryckningar.

Andreas Carlgren (C)

Man har redan i dag rätt att navigera på internationellt vatten. Det här gör ingen skillnad.

Rolf K Nilsson (M)

Från rysk sida har man sagt att med gasledningen ska Östersjöflottan få en ny uppgift, och då ska flottan tillföras nya resurser.

Läs mer: