Ett ögonblick...

Foto: BJÖRN LINDAHL
NYHETER

...utrikeskorrespondenten Wolfgang Hansson och fotografen Lotte Fernvall som rapporterar från 20-årsjubileet av Berlinmurens fall.

Varför är det viktigt att uppmärksamma 20-årsjubileet?

– Jag tycker att det är viktigt att man inte glömmer bort att det faktiskt fanns en mur som delade Berlin för bara 20 år sedan. Det är så lätt i dag, med EU och internet, att man glömmer bort sådana här saker och bara kör på. Det skulle inte förvåna mig det minsta om vi fick se något liknande igen. Det behövs så lite och man kan aldrig vara säker, säger Wolfgang Hansson.

Vad kan läsarna förvänta sig av er?

– Läsarna kommer kunna chatta med berlinare som minns Berlinmurens fall och som kan berätta vad som hänt sedan dess. Vi kommer också att blogga rätt mycket och lägga ut bildspel så att läsarna kan följa oss när vi åker runt i den historiska händelsens spår. Sedan kommer jag skriva en krönika där jag berättar om hur det var för 20 år sedan när Berlinmuren föll, säger Wolfgang Hansson.

Wolfgang, du var ju i Berlin för 20 år sedan när järnridån föll. Vad har hänt med staden sedan dess?

– Jag var faktiskt där för en vecka sedan och kände för första gången att Berlin nu är en enad stad. Förut har det varit så mycket sår, men nu känns det som att den gamla öststatskänslan är borta. Uppdelningen mellan öst och väst märks inte och om man inte vet att muren funnits så går det inte att se det. Sedan finns det såklart en mental mur kvar hos vissa, speciellt bland de äldre som upplevt DDR och tvingats anpassa sig till väst, säger Wolfgang Hansson.

Vad är era förväntningar?

– Jag hoppas att vi kommer att få träffa människor som kan beskriva läget i dag, och hur det var när öst och väst blev ett. Jag hoppas också kunna se att båda sidorna har kunnat dra nytta av enandet, säger Lotte Fernvall.

Till sist, vad önskar ni er allra mest just nu?

– Att jag inte försover mig i morgon bitti och missar planet till Berlin, säger Wolfgang Hansson.

– Att folk slipper svininfluensan så att de får vara friska och fira 20-årsjubileet, säger Lotte Fernvall.