Ekologiska frön var genmanipulerade

NYHETER

I love Eco.

Eller?

Både Ica och Axfood har nu tvingats återkalla sina ekologiska linfrön efter att Livsmedelsverket upptäckt att de var genmanipulerade.

– Det är inte bra. Även om det inte är farligt för konsumenten så blir det falsk marknadsföring, säger Rolf Brattström, statsinspektör på Livsmedelsverket.

Foto: LIVSMEDELSVERKET

Det var i september förra året som tyska myndigheter slog larm om att genmanipulerade linfrön från Kanada fanns ute i den svenska handeln. Efter att Livsmedelsverket tagit prover på de linfrön som säljs i Sverige har man funnit att både Icas ekomärkta linfrön ”I love Eco” och Axfoods ekolinfrön ”Garant” hade spår av otillåten GMO, det vill säga genetiskt modifierade organismer.

– Även om det rör sig om små mängder av GMO så ska det självklart inte finnas i de ekologiska produkterna, säger Rolf Brattström.

Enligt Brattström är det svårt att veta var kontrollen brustit men troligtvis är det certifieringsorganet i Italien som fallerat.

”Olyckligt”

Både Ica och Axfood, som levererat linfröna till Willys, Hemköp och PrisXtra, har efter larmet rensat sina butiker från de genmanipulerade linfröna. På Ica, där man hårdlanserat sitt ekologiska sortiment ”I love Eco” är man bestörta över bakslaget.

– Det är olyckligt och såklart inte roligt att få ett sådant här bakslag. Man ska kunna lita på våra produkter och jag hoppas att våra kunder gör det även i fortsättningen, Johanna Stjernstedt, kvalitetschef på Ica Sverige AB.

Åtgärdsplan

Ica har också tillsammans med sin leverantör tagit fram en åtgärdsplan för att förhindra en upprepning. De kommer också att göra mer prover och analyser på egen hand, också när det gäller de övriga ekoprodukterna.

– Ur trovärdighetssynpunkt så visar ju det här ändå att vi har kontroller som fungerar. Förut fanns inte samma kontroll, menar Johanna Stiernstedt.

Även på Axfood har man tagit grepp om den olyckliga situationen.

– Det här får ju inte hända. Jag har aldrig varit med om det tidigare och det känns väldigt tråkigt. Vi kommer inte leverera några fler linfrön förrän våra egna kontroller säger att det är okej, säger Ingmar Kroon, presschef på Axfood.