Många präster nekar homopar

Foto: Foto: Scanpix
Nästan var femte präst vill inte viga homosexuella, visar en undersökning som Göteborgs-Posten gjort.
NYHETER

Nästan var femte präst, 18 procent, i Göteborgs församlingar säger nej till att viga homosexuella. Det visar en undersökning som Göteborgs-Posten gjort.

Sedan i söndags får homosexuella par viga sig i kyrkan, efter ett beslut på kyrkomötet. Prästerna har dock rätt att säga nej.

De präster som säger nej hänvisar främst till delar i bibeln som lyfter fram att äktenskapet är till för heterosexuella.

– Jag lovade när jag prästvigdes att predika som det står i den heliga skriften. Utifrån det löftet är det omöjligt för mig att viga samkönade par, säger Ingemar Scott, präst i Landala församling till GP.

Carl Axel Aurelius, biskop i Göteborgs stift, ställer sig bakom det beslut som kyrkomötet tagit. Men han säger till tidningen att präster har rätt att säga nej till att viga samkönade par.

– Jag tycker inte att det finns några problem med beslutet om samkönade vigslar. Välsignelse av partnerskap har gått bra och jag räknar med att det blir likadant när det gäller vigsel, säger han.

EKHO, ekumeniska grupperna för kristna HBT-personer, tycker inte att undersökningen tror inte heller att beslutet om samkönade vigslar är något probem för de enskilda prästerna. Det viktiga är att kyrkan har tagit ett steg framåt i HBT-frågan.

– De som inte vill slipper. Det är så demokrati fungerar, säger Gunnar Bäckström, präst i svenska kyrkan och ordförande i EKHOs riksförbund till GP.

Göteborgs-Posten har frågat Göteborgs 147 präster och fick 133 svar. Undersökningen är gjord i de församlingar som ligger i Göteborg, men stiftet är mycket större än så.