Isterbandspizzan är ”bene, bene”

Aftonbladet bjuder världens bästa pizzabagare på en svensk special

Foto: Foto: PER-Olof SÄNNÅS
”bene bene” Aftonbladets reporter Johan Gunnarsson bjuder världsmästaren i pizzabakning Antonio Polzella på en svensk pizza – med isterband. ”Korven är riktigt god”, är mästarens omdöme.
NYHETER

Världsmästaren Antonio Polzella har talat – småländsk pizza håller toppklass.

– Heter korven isterband, säger du? Den är bene, bene.

Det är inte varje dag man får utmana en världsmästare.

Superstjärnan Antonio Polzellas passion för pizza har tagit honom ända till italienska pizzalandslaget och en VM-titel 2004. Han vann med sin Follie Primaverili, en kreation med sparris, mascarponeost, pistaschnötter, brieost och riven potatis.

Världsmästaren lobbar för pizza på lokala råvaror. Korv är lika givet på den kalabriska pizzan som brieost på den franska.

Men vad sägs då om klassisk svensk kalvsylta som topping? På mässan i Älvsjö befinner vi oss trots allt i Sverige, långt borta från knotiga olivträd och dignande tomatplantor.

Vattnas i munnen

Antonio tittar på syltan.

– Den går utmärkt att använda även om jag inte tror att den blir bra ihop med tomatsås. Men man kan ha nästan vad som helst på pizza.

Jag tar honom på orden, scannar av mitt småländska arv och trollar fram en lysande idé.

Isterbandspizza.

Det riktigt vattnas i munnen.

Degen är given och i min värld är tomat och ost obligatoriskt. Jag skivar upp ett isterband, dekorerar och sedan åker skapelsen in i ugnen.

Tio minuter senare kommer domen.

– Bene, bene. Jättegott. Korven är riktigt god.

FAKTA

Småländsk speziale

Tomatsås, mozzarella och slantade småländska isterband.

Antonios betyg:

”Bene, bene! Korven är jättegod. Lite syrlig och med mycket karaktär.”

Antonios 4 tips till hemmabagaren

Använd vilken korv eller vilket kött du vill. Kallskuret kan du lägga på när pizzan är färdiggräddad medan korv kan gräddas med i ugnen.

Använd mozzarellaost, men låt den bara vara med i ugnen ett par minuter på slutet.

Ta god tid på dig. Pizza är ingen snabbmat. Degen bör jäsa svalt i minst ett dygn.

Kavla ut degen så tunt som möjligt. Då kan du grädda pizzan i hög temperatur och den blir saftigare.

Johan Gunnarsson