Återförenades med sin ”döda” dotter

Dödsbeskedet visade sig vara en bluff – sjukhus misstänks ha sålt nyfödda

NYHETER

Vanessa Castillo fick beskedet att hennes nyfödda dotter hade dött och blivit kremerad.

Men hon trodde inte på läkarna och startade en privat utredning.

Och i torsdags – ett år senare – höll Vanessa sin livs levande dotter i famnen.

Den lilla flickan Diana Fernandez föddes den 25 oktober 2008 på ett litet privatsjukhus i den mexikanska huvudstaden Mexico City. Men en rutinkontroll visade att det lilla barnet var sjuk och behövde vård på ett specialistsjukhus, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Mamman, Vanessa Castillo, kunde inte följa med sitt barn utan var tvungen att ligga kvar på privatsjukhuset för observation.

Och några dagar senare kom chockbeskdet. Den lilla flickan hade dött och var redan kremerad.

Stor sorg

Mamman tog emot beskedet med stor sorg, men reagerade på att sjukhuset inte gav henne någon officiell dödsattest på flickan.

Myndigheterna uppgav dock att allt var i sin ordning, men Vanessa startade en egen utredning, uppger Reuters.

Hon intervjuade vårdpersonal och sökte information om sjukhuset bland andra mödrar som vårdats på barnavdelningen. Men efterforskningarna gav inget resultat – fram tills ett mejl damp ner i hennes dator.

Mejlet var från sjukhusdirektörens son som skrev att dottern levde och bodde hos en familj i en by utanför Mexico City.

Polisen tog uppgifterna på allvar och efter en kort tid hittades barnet, som hade döpts till Diana.

DNA-prov gav mamman rätt

DNA-prov visade att flickan var Vanessas. Och i torsdags överlämnade äntligen myndigheterna den lilla flickan till sin rätta mamma. Vanessa hade då inte sett sin dotter sen födseln.

– Tack till alla som har hjälpt mig. Tack för att jag har fått tillbaka min dotter. Tusen tack, sa Vanessa till pressen i torsdags, uppger Reuters.

Lilla Diana uppges trots omständigheterna att må bra.

– Jag vill tacka familjen som har tagit hand om min dotter, men det här är inget rättfärdigt sätt att skaffa barn på, säger Vanessa.

Fler fall

Tre läkare, en sjuksköterska och en receptionist har nu gripits misstänkta för att ha sålt barnet. Ytterligare en person har gripits misstänkt för att ha köpt lilla Diana.

De inblandade nekar till brott och säger att Vanessa kom till sjukhuset för att bli av med barnet. Eftersom det var för sent för abort bestämde sig läkarna för att hon skulle föda och sedan adopterades flickan bort.

Men polisen misstänker att det inte är första gången barn stjäls och säljs från sjukhuset. Alla journaler på sjukhuset ska nu undersökas.

– Det kan röra sig om ett stort antal barn som har försvunnit, säger utredaren Miguel Mancera till mexikansk tv.

Mexikanska myndigheter har tidigare fått kritik för att man inte har tagit misstankar om påstådda barnkidnappare på allvar.