Annika Östberg vill bli frisläppt

Dömd för två mord – nu ska hennes sak prövas i svensk domstol

NYHETER

Livstidsdömda Annika Östberg hoppas snart bli fri.

Nu ska Örebro tingsrätt avgöra hennes fortsatta öde i Sverige.

Foto: SCANPIX
Väntar på besked I morgon ska tingsrätten i Örebro ta ställning till om livstidsdömda Annika Östberg, 55, ska få sitt straff tidsbestämt.

På måndag ska Annika Östberg personligen närvara i Örebro tingsrätt och argumentera för sin frihet. Det blir första gången som hon träder fram i en svensk domstol. Intresset för förhandlingen är stort både från medierna och allmänheten.

– Annika är väldigt laddad och motiverad. Hon tycker att det ska bli skönt att få sin sak prövad. Hon är samtidigt lite nervös över att för första gången framträda i Sverige, säger hennes ombud, advokat Johan Ödlund, till TT.

Annika Östberg har begärt att hennes livstidsstraff omvandlas till ett tidsbestämt straff som är en förutsättning för att hon ska kunna friges efter mer än 28 år i amerikanskt fängelse.

"Medelhög" återfallsrisk

Kriminalvården har gett sitt godkännande till ett tidsbestämt straff och ser inga skäl att neka henne. Rättsmedicinalverket bedömer däremot att risken är "medelhög" för att Annika Östberg återfaller i brott.

Annika Östberg behöver en lång utslussningstid innan hon kan bli fri, menar verket.

Något som ytterligare kan grusa hennes förhoppningar är att statens representant vid förhandlingen, åklagare Gunnar Brodin, också tycker att hon behöver lång tid för att slussas ut i samhället. Han undrar om Östberg kommer att klara av ett liv i frihet utan droger.

Advokat Johan Ödlund har en annan uppfattning.

– Åklagaren har fel. Annika har visat i många år genom att delta i olika program att det inte finns någon risk för återfall i missbruk, säger Johan Ödlund.

Hoppas bli fri nästa år

För att visa detta har advokaten begärt att en kriminalvårdsdirektör ska höras under förhandlingen.

– Hon ska höras om Annika Östbergs verkställighet sedan hon kom till Sverige och om hur Kriminalvården ser på utslussningen av henne, förklarar Johan Ödlund.

Han anser att Kriminalvårdens bedömning av en utslussningstid på ett år är rimlig.

– Annika hoppas bli fri sommaren 2010.

FAKTA

Dömd för två mord

• Annika Östberg begärde i somras att få sitt livstidsstraff omvandlat till ett tidsbestämt straff. Ytterst handlar hennes ansökan om att bli frigiven.

• Det är först när tingsrätten bestämt om hon ska få sitt straff omvandlat som det går att räkna ut när hon kan bli en fri kvinna. Enligt svensk praxis friges en dömd när två tredjedelar av straffet är avtjänat.

• Annika Östberg satt 28 år i amerikanskt fängelse, dömd för två mord, innan hon i våras överfördes till Sverige. Sedan dess har hon suttit i ytterligare över ett halvt år på Hinsebergs kvinnoanstalt utanför Örebro där hon fortfarande är inlåst. (TT)

TT