Dödssiffran stiger efter orkanen ”Ida”

NYHETER

Dödssiffran stiger efter orkanen Ida som har svept fram över Centralamerika med jordskred och översvämningar som följd.

Hittills har 124 personer dött och 60 saknas i El Salvador.

Under måndagen väntas den nå USA.

El Salvador är just nu värst drabbat av orkanen som tilltar i styrka. I lördags graderades Ida upp till orkan igen. I söndags nådde den steg två på den femgradiga så kallade Saffir-Simpson-skalan, skriver TT.

En första dödssiffra på 54 personer steg dramatiskt under söndagen och tidigt på måndagen svensk tid rapporterade myndigheterna i El Salvador att minst 124 människor har dött i översvämningar som följt i "Idas" spår.

60 personer saknas

Inrikesminister Humberto Centen, representant för inrikesministeriet i El Salvador, har sagt att det råder katastroftillstånd i landet. Regeringen tror att fler döda kommer att hittas där orkanen har dragit fram. 60 personer saknas fortfarande och omkring 7 000 har sökt skydd.

Under sönddagen intensifierades stormen och en orkanvarning utfärdades på den mexikanska halvön Yucatan, från Playa del Carmen till Cabo Catoche.

Mexikanska myndigheter avråder från att göra resor i onödan på halvön.

Svårt att nå fram

Myndigheterna har haft svårt att nå fram till de skadade på grund av översvämningar. De har därför tagit hjälp av helikoptrar för att kunna hjälpa de nödställda.

Lösa klippblock och lera som satts i rörelse efter regnet och översvämningarna har orsakat många av dödsfallen.

Under måndagen väntas orkanen dra in över USA:s kust, men enligt meteorologer kommer den att minska i styrka under början av veckan.