Avvisad från sjukhus – dog efter en timme

Nu ska polisen utreda åttaåriga flickans död

NYHETER

Den åttaåriga flickan i Finland dog i sitt hem i måndags – bara en timme efter att hon avvisats från sjukhuset.

Det skriver hennes mamma i en insändare.

Nu utreder polisen flickans död.

Den åttaåriga flickan bodde i Torneå, men gick i skolan i Haparanda på svenska sidan av gränsen. Hon dog i måndags kväll efter att ha fått lunginflammation som en följd av svininfluensan. Enligt finska myndigheter tillhörde hon ingen riskgrupp.

Bad om influensaprov

Nu skriver flickans mamma i en insändare i Kaleva om hur hon förgäves försökte få läkarhjälp sedan dottern började må dåligt på torsdagen, tre dagar innan hon dog.

Flickan hade hög feber med kräkningar, halsont, ledvärk och huvudvärk.

När hon på fredagen för första gången fick komma i kontakt med vårdcentralen bad mamman om att det skulle tas ett svininfluensaprov.

Men flickan skickades hem. Och mamman uppmanades att vårda henne för vanlig säsongsinfluensa. Därefter var mamman dagligen i kontakt med vårdcentralen.

Obduceras

På söndagen blev flickan tillfälligt bättre, men dagen därpå, som skulle bli den sista i åttaåringens liv, tog mamman henne till vårdcentralen igen.

”Vi skickades hem för vätskevård”, skriver hon.

Flickan mådde mycket dåligt och den oroliga mamman ringde fem gånger till vårdcentralen och berättade om hennes tillstånd.

Först femte gången fick hon tala med en läkare, skriver Hufvudstadsbladet.

Läkaren sa att det inte lönade sig att komma eftersom laboratoriet var stängt. Och att flickan kunde komma tillbaka tidigast morgonen efter.

En timme senare var åttaåringen död.

Nu utreder man eventuella försummelser från vårdpersonalen och har begärt en rättsmedicinsk obduktion.