"Vi är frustrerade och förbannade"

Djurgården efter attacken på planen i går

NYHETER

Djurgårdens firande kom av sig.

I dag känner klubbarna mest frustration och ilska över supportrarnas attack i går.

– Det här är smolk i glädjebägaren, säger Mats Jonsson, Djurgårdens evenemangsansvarige.

Stockholms Stadion i går kväll:

Djurgården lyckas mot alla odds göra tre mål och hålla sig kvar i allsvenskan och hemmapublikens jubel vet inga gränser.

Men glädjen byts ut mot skandalscener då supportrar stormar planen och fyra Assyriska-spelare får ta emot slag i tumultet.

– Man behöver inte vara raketforskare för att förstå att vi känner oss beklämda i dag. Det som har hänt fick inte hända men det gjorde det ändå och det är så trist och tråkigt. Inget våld är någonsin logiskt men det känns än mindre logiskt när det sker efter en vinst, säger Mats Jonsson, Djurgårdens evenemangsansvarige.

Blandade känslor

Firandet kom av sig och i dag känner Djurgårdsspelarna och ledningen blandade känslor.

– Vi känner lättnad och glädje att vi håller oss kvar i allsvenskan nästa år med. Men det som hände efteråt är smolk i glädjebägaren. Vi funderar kring vad som kunde gjorts bättre och om vi kunde agerat på annat sätt, säger Mats Jonsson.

Hos Assyriska känner man ett obehag efter gårdagens händelse.

– Det här är ett stort bakslag för svensk fotboll. Vi känner oss frågande över hur det ser ut med säkerhetsarrangemangen. Vår ledning som satt på Djurgårdens sida fick mynt och saker kastade över sig redan från matchstart, säger Robil Haidari, marknadschef på Assyriska.

Försöka identifiera huliganerna

Redan i går började Djurgårdens ledning att se igenom bilderna från matchen för att försöka identifiera de som attackerade spelarna. Som arrangör riskerar de nu att dömas till böter på en halv miljon kronor, men de kan, om de lyckas identifiera bråkmakarna, endast stänga av dem i 24 månader.

– Det är klart att vi som arrangörer har ett ansvar och det ansvaret kan vi aldrig frånsäga oss. Men även individens ansvar måste belysas. Vissa har definitivt gått över gränserna och de borde få en kännbar konsekvens, säger Mats Jonsson.

Borde det vara tillåtet att stänga av sådana här personer på livstid?

–Jag kan tycka att det borde bli tuffare och hårdare konsekvenser. Att ge arrangörerna tillåtelse att höja avstägningstiden vore bra, säger han.

Robil Haidari, marknadschef på Assyriska, tycker att avstängning på livstid borde vara möjlig:

– Absolut. Det här är fullständigt oacceptabelt. Har man gått så långt som de gjorde i går har man markerat att man inte är där för att uppleva fotbollen som den bör upplevas. Fotbollsförbundet måste se över möjligheterna att stävja det eskalerande fotbollsvåldet.

– Det kanske även är dags att ta i hårdare på riksdagsnivå. Det som sker på en arena är ju inte exkluderat från svensk lag och bör inte accepteras mer än någon annan form av misshandel.

På supporterpolisen i Stockholm kommer man nu gå igenom bilderna och videoupptagningarna från skandalscenerna på planen.

– Förhoppningsvis kommer vi kunna identifiera de som gjort detta. Det här är inte positivt för fotbollen och det kanske borde diskuteras om vi kan få större befogenheter att gripa in än vi har i dag, säger Hans Löfdahl på Supporterpolisen.

Andra publikskandaler:

Oktober 1995:

Djurgården får stryk mot Halmstad och det kokar i publiken. En man, som sedan dess är känd som ”Terror-Tommy”, springer in på plan och hoppsparkar domaren Anders Frisk i ryggen. Djurgården tvingades böta 250 000 kronor.

Oktober 2004:

Derby mellan AIK och Hammarby på Råsunda. Sedan Hammarby tagit ledningen försökte AIK-supportrar storma planen. Matchen återupptogs först efter 50 minuter. AIK dömdes senare till att spela två hemmamatcher inför tomma läktare och att betala 100000 kronor i böter.

Juni 2005:

Matchen i superettan mellan Gais och AIK blev fördröjd på grund av bråk mellan lagens supportrar inne på Gamla Ullevi. Ett 30-tal AIK-anhängare rusade mot Gais ståplatsläktare. En våldsam sammandrabbning följde innan polis, som fanns utanför arenan, tog sig in och kunde stoppa bråket. AIK friades av Svenska fotbollförbundet.

Augusti 2006:

Derbyt mellan Hammarby och Djurgården på Söderstadion fick avbrytas sedan flera åskådare tagit sig in på planen. Bengaler och föremål kastades även in på planen. Hammarby fick senare tre poängs avdrag och böter.

Oktober 2006:

Matchen mellan Assyriska och Bunkeflo, som gällde kval till superettan, urartade i slutminuten. Minst en maskerad supporter tog sig in på planen och försökte komma åt domaren. Matchens sista 50 sekunder kunde slutföras först sedan kravallutrustad polis kommit till platsen. Assyriska dömdes till 100000 kronor i böter.

Juni 2007:

Med bara minuter kvar av EM-kvalmatchen mellan Danmark och Sverige, i Parken i Köpenhamn, i juni 2007 rusade en berusad dansk in på planen och attackerade domaren Herbert Fandel. Domaren bröt matchen och Sverige tilldömdes senare segern (0-3). Dansken blev snabbt Danmarks mest hatade man och fick bland annat avtjäna ett 20 dagar långt fängelsestraff.

September 2009:

Djurgården får böta 70 000 kronor efter att två huliganer rusar ut på planen under Djurgårdens möte med Malmö FF. Huliganerna tvingar domaren att bryta matchen.

September 2009:

Hammarby får böta 80 000 kronor då flera huliganer försökte storma planen under en match mot Gais.