Strid i havet mellan Nord- och Sydkorea

Foto: SCANPIX ARKIV
SKÖT MOT VARANDRA I natt drabbade SYd- och Nordkorea samman i Gula havet. På bilden (tagen 1999) en sydkoreans attackbåt och Nordkoreas diktator Kim Jong-Il.
NYHETER

Nord- och Sydkorea uppges ha drabbat samman i Gula havet utanför den västra kusten, rapporterar den sydkoreanska nyhetsbyrån Yonhap på tisdagsmorgonen.

Inga människor ska ha skadats, enligt nyhetsbyrån.

Försvarsdepartementet sade sig inte kunna bekräfta uppgifterna omedelbart.

Enligt en sydkoreansk försvarskälla gick en nordkoreansk patrullbåt över gränsen och stannade inte trots varningsskott.

Yonhap uppger att det nordkoreanska fartyget fått allvarliga skador.

Sköt mot varandra

Enligt en regeringskälla sköt det sydkoreanska fartyget mot nordkoreanerna när de inte reagerade på varningsskotten. Den nordkoreanska patrullbåten sköt tillbaka.

– Ingen skadades på vår sida men den nordkoreanska båten återvände, halvt förstörd, till Nord, sade källan till Yonhap.

Strider med dödsoffer utkämpades i Gula havet mellan de båda staterna 1999 och 2002.

I oktober anklagade Nords flotta Sydkorea för att skicka krigsfartyg över gränsen och sade att de "hänsynslösa militära provokationerna" kunde utlösa väpnade strider.

Gränsen i havet vid västkusten drogs av FN:s styrkor i slutet av Koreakriget 1953. Norr har aldrig erkänt den och anser att den ska dras längre söderut.

Kräver ursäkt

Nordkorea kräver nu att Sydkorea ska be om ursäkt för en "allvarlig väpnad provokation" när de båda ländernas flottor utväxlade skott på tisdagen.

Enligt Nordsidans version av händelsen hade en nordkoreansk patrullbåt närmat sig, men inte gått över, gränsen för att undersöka ett "oidentifierat objekt". På vägen tillbaka jagades patrullbåten av sydkoreanska krigsfartyg som öppnade eld. En eldstrid utbröt och de sydkoreanska fartygen flydde, hävdar Nordkoreas militär i sitt uttalande.

Sydkorea kräver också en ursäkt, och hävdar att det i själva verket var Nordkoreas fartyg som sköt först.

TT REUTERS

ARTIKELN HANDLAR OM