Influensasjuk pojke i respirator

"Den här killen har ju inga riskfaktorer alls"

NYHETER

En 14-årig pojke vårdas i respirator efter att ha blivit svårt sjuk i vad som troligtvis är svininfluensan. Han tillhör ingen riskgrupp.

Pojken vårdas på länssjukhuset i Kalmar och läget för honom är allvarligt enligt biträdande smittskyddsläkare Per-Åke Jarnheimer. En snabbanalys av prover som tagits visar att 14-åringen har drabbats av influensa, och det finns starka misstankar om att det rör sig om svininfluensan.

När pojken kom in till sjukhuset på måndagseftermiddagen var han andfådd och hade svårigheter med att tillgodogöra sig syre. Behandling med både antibiotika och Tamiflu har satts in.

Det är oklart varifrån han har fått smittan och någon förklaring till varför han har blivit så hårt drabbad finns inte.

– Vi vet ju att vem som helst kan drabbas av svår infektion. Den här killen har ju inga riskfaktorer alls, och det är det som ligger i bakgrunden till att vi rekommenderar vaccination av alla, säger Per-Åke Jarnheimer.

Den 14-årige pojken är Kalmar läns första svåra fall. Enligt den senaste influensarapporten från Smittskyddsinstitutet vårdades 51 patienter på sjukhus i landet under vecka 44, varav tre i respirator och en behandlades med Ecmo – konstgjord lunga.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM